Workshop om bosætning gav input til ny udstykning

Hele artiklen i PDF-format

BOSÆTNING – Lørdag den 30. januar havde Fanø Kommune inviteret til en tre timer workshop for fraflyttede og andre interesserede vedrørende den kommende udstykning Nørre Nytoft nord og øst for Fanø Vadehav Center (se også side 6).

Forud for workshoppen havde kommunen inviteret folk til at møde op og give input til den nye udstykning:

“Vi er ved at planlægge et nyt boligområde i den nordlige del af Nordby med udsigt til nordøens klitlandskab og Vadehavet med Esbjerg som baggrund. Inden vi tegner på området vil gerne have dig og dine drømme med.

Hvad er din drøm, hvordan kunne du tænke dig at bo, hvis du skulle bo her? Bofællesskab, dobbelthus, rækkehus, villa med stor have, villa lille have men stort fælles drivhus eller noget helt andet,” stod der bl.a. i invitationen.

12 personer, heraf fire udenøs deltog, og planlægger Anne Bjerggaard fra Fanø Kommune, der stod for workshoppen, var tilfreds med fremmødet.

Workshop om bosætning gav kreative input DSC_0956 kopi

Planlægger Anne Bjerggaard (forrest) havde arrangeret workshoppen, som også havde deltagelse af bl.a. kommunaldirektør Vibeke Kinch (bagest t.v.)

 

”Det har været spændende at se, hvor mange der ville dukke op. Jeg er meget tilfreds, men desværre var der et par sene afbud,” sagde Anne Bjerggaard.

Fire af deltagerne på workshoppen kom fra fastlandet, henholdsvis fra Gredstedbro, Esbjerg og Varde Efter velkomst og præsentationsrunde blev Nørre Nytoft-området nærmere beskrevet for deltagerne.

Senere blev der i grupper arbejdet med forskellige ejerforhold, hustyper og boformer. Engagementet var stort, og der var en livlig debat.

En af deltagerne beskrev ideen om den modulopbyggede bolig. En basisbolig, hvor man kunne føje moduler til og trække moduler fra alt efter livsfasens behov. Evt. at kunne tage modulerne med, når man flyttede. På mødet blev der også spurgt til den såkaldte ’sokkeludstykning’ som ejerform.

En model hvor den enkelte familie kun ejer det område huset ligger på, mens resten af arealet ejes af ejerforeningen, som så står for græsslåning og vedligeholdelse af fællesarealerne.

Fanø Kommune har ikke tidligere overvejet den ejerform og tog forslaget til efterretning.

I forhold til det arkitektoniske udtryk i området og materialevalg ønskede deltagerne, at der var mulighed for at lave et område med stor diversitet.

 

Mange overvejelser

Interessen for at bygge hus og bosætte sig på Fanø var stor, men der var naturligvis også en række overvejelser hos nogle. ”Mine overvejelser er færgen. At man er afhængig af færgen, hvis man er til noget inde på fastlandet. Hvornår er det lige den sidste færge sejler,” spurgte Katharina Petersen, Esbjerg.

Fanø Kommune har nu fået input til det videre forløb for udstykningen.

”Ingen tvivl om, at bæredygtighed og forskellighed er noget af det, jeg tager med til politikerne fra workshoppen”, sagde Anne Bjerggaard.

”Det var en spændende dag og de mange ideer vil indgå i den videre proces.”

Anne Bjerggaard forventer, at der vil gå ca. to år, før der kan bygges på Nørre Nytoft.

Fanø Kommune var udover Anne Bjerggaard repræsenteret på workshoppen med kommunaldirektør Vibeke Kinch og forvaltningschef Anette Simmelsgaard.

 

 

Workshop om bosætning gav kreative input Workshop om bosætning gav kreative input DSC_0933 kopi

Søs Josefsen, snart Fanø

”Jeg har været væk i 10-12 år fra Fanø. Så sagde min mand for fire måneder, at det kunne være hyggeligt at bo på Fanø. Da han så sagde det for fjerde gang, kiggede jeg ham dybt i øjnene og sagde, at næste gang du siger det, tager jeg dig på ordet, og så gør vi det,” griner Søs Josefsen.

”Dét der trækker er naturen, sammenholdet, roen og det aktive foreningsliv.

Vi har solgt huset i Gredstedbro, reserveret en grund på Vangled og flytter i lejebolig på Fanø den 1. marts!”

 

Workshop om bosætning gav kreative input DSC_0967 kopi

Janus Valsted og Tine Hørup, Varde

”Plusserne ved Fanø er hygge og forestillingen om at bo på en ø. Det er så romantisk. Jeg vil gerne væk fra trafikken, men ikke på samme tid væk fra så mange mennesker”, siger Janus Valsted.

Tine Hørup tilføjer:

”Om sommeren kommer turisterne. Der sker så meget mere, og de giver en anden dynamik.

Det at være i et lille samfund og stadigvæk have det hele.

Jeg lever jo af andre. Jeg laver taskedesign, så der er også kunsthåndværkmiljøet på Fanø.”

 

Relaterede artikler

Top