Efter to år i stolen er borgmester Frank Jensen glad for at have opfyldt de fleste punkter i konstitueringsaftalen, men han er bekymret for bosætningen og kalder til politisk samling
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
Følgende var der ikke plads til i avisen:
Kunne vi ikke forsøge at gøre Fanø selvforsynende med energi? Hvad med en stor vindmølle ved Fjernvarmeværket i Rindby? Hvis den producerer mere strøm, end der bruges på øen, kan den jo varme vand i en stor tank op.
“Det er en god målsætning, men jeg tror, det er bedre at producere strøm med vindmøller til havs.”
Hvorfor sker der ikke noget på det ny erhvervsområde bag Spar i Nordby? Byrådet mente jo, der var mangel på erhvervsgrunde?
“Der var jo en enkelt interessent, der ville lave en billadepark, men det ønskede byrådet ikke. Og lige nu er der ganske enkelt ingen efterspørgsel.”
Hvad sker der i erstatningssagen fra tidligere taxivognmand Frits Quistorff?
“Han har jo krævet over 700.000 i erstatning, og det vil vi gerne se noget dokumentation for. Jeg har spurgt til sagen i forvaltningen, som har skrevet til hans advokat, men vi får ikke noget svar.”
Du må tåle megen kritik i byrådssalen?
“Der er nok tale om, at vi ser meget forskelligt på, hvordan man skal være politikere. Nogle vil gerne helt ned i maskinrummet, mens jeg gerne vil lede kommunen som en virksomhed, hvor man tager nogle beslutninger og stoler på, at medarbejderne løser dem.”
POLITIK – Ovenpå to turbulente år, hvor den radikale borgmester Frank Jensen først måtte se Mille Renée Larsen forlade den radikale byrådsgruppe og derefter se sin konstitueringsaftale med S og A smuldre på grund af Radikale Venstres pludselige nej til formidlingscentret Lycium, har vi sat ham stævne for at få et halvvejs-interview. Det er jo den 1. januar 2024 to år siden, han satte sig i borgmesterstolen som helt uprøvet politiker.
Et af de emner, som både redaktøren og borgmesteren meget gerne vil tale om, er bosætningen. 3372 indbyggere havde Fanø Kommune den 1. november 2023. Siden 2019 er det bare gået ned ad bakke. Fødslerne og tilflytningen kan ikke følge med flagene på halv stang ved kirkerne og de forholdsvist mange, der flytter væk.
Mangel på lejeboliger, der er til at betale
Billige lejemål har vi ikke mange af, og når der dukker attraktive lejligheder op som for eksempel lejlighederne i Jensen & Jensens Realen-bygning i Nordby, så bliver de hurtigt lejet ud til eksempelvis pensionister, der så sætter deres store villaer til salg. Der er nemlig meget attraktive boligtilskud at hente for pensionister, typisk 3500 til 4000 kroner om måneden. Så der er et overudbud af villaer lige nu, for eventuelle tilflytterne vil ikke i første omgang købe villaer til måske 2,5 eller 4 millioner kroner. Mange kan heller ikke. Desuden har vi dyr fjernvarme, vand og affaldshåndtering. Så hvad gør vi?
”Bosætning er helt klart sammen med økonomien vores største udfordring, og det bliver noget af det, vi vil tage fat på som noget af det første i 2024,” siger Frank Jensen, der ikke i skrivende stund kan sige, om det bliver i form af forslag om et folkemøde, et stormøde eller noget helt tredje. Men noget vil der ske. Han vil ikke love at forsøge på at få Radikale Venstres folketingsgruppe overbevist om, at de nuværende boligtilskudsregler skal ændres, men han håber og tror Fanøs politikere vil stå sammen og i samarbejde med andre interessenter sætte gang i de nødvendige tiltag.
PFAS i havskum
Lad os tage noget andet konkret. Vi skal som vandforbrugere betale over syv millioner kroner for at få renset vores vand for PFAS. Det er kommet frem, at det skyldes PFAS i havskum. Det er også i en debattråd på Fanø Postens facebookside kommet frem, at en sjællandsk ingeniør med sommerhus på Fanø har påpeget, at det sandsynligvis stammer fra en amerikansk kemikalievirksomhed i Holland. Hvor er du som borgmester? Burde du ikke reagere og kræve erstatning på borgernes vegne?
”Det er ikke noget, jeg er bekendt med, men nu noterer jeg det selvfølgelig. Men det lyder som noget, der skal ske på nationalt plan eller EU-plan.”
Men derfor kan du jo godt presse på?
”Ja, det er som sagt første gang, jeg hører om den vinkel, men vil gerne tage snakken med mine partifæller på Christiansborg.”
Lycium
Det har skabt vrede, især blandt socialdemokraterne, men også i Venste, at I sprang fra Lycium-aftalen uden at informere jeres konstitueringspartnere først. Hvorfor gjorde du ikke det?
”Lycium var en vanskelig sag for vores parti. Vi er for udvikling af Fanø, men vi vil også gerne værne om naturen. Selve idéen med at bygge i fredet natur, ville have medført en lang sagsbehandling og ville formentligt ende på EU-niveau. Det ville dræne ressourcer fra andre områder. Vi havde en snak med baglandet lige inden afstemningen og traf en beslutning om, at vi ikke ville trumfe Lycium igennem med det mindst mulige flertal. Det er korrekt, at vi holdt vores beslutning tæt til kroppen. Dels fordi den endelige beslutning blev truffet i sidste øjeblik, dels fordi vi trods andre møder på kryds og tværs mellem konstitueringspartierne heller ikke altid fik at vide, når de andre partnere ombestemte sig. Det er selvfølgelig et sløjt argument ikke at udvise ordentlighed, fordi de andre ikke gør det, men nu blev det, som det blev. Vi har hele tiden været fortalere for størst mulig åbenhed og vil også frem over arbejde for dette”.
Kan borgerne og investoren bag hotelprojektet i Rindby nu stole på, at Radikale Venstre ikke pludselig trækker støtten til det også?
”Vi støtter fortsat Helhedsplanen. Og jeg kan ikke nogen grund til, at vi skulle lade være med det. Det er en god plan, hvor mange interessenter er blevet inddraget fra begyndelsen af projektet.”
Positive samtaler
Lad os gå til det personlige. Du har til skoleavisen 10dende fortalt, at der er koldt på toppen. Du fortalte blandt anet, at du blev kritiseret for ikke at ’stå på broen’, da færgerampen brød sammen 8. juli. Har du udover kritik på de såkaldt sociale medier oplevet konsekvenser i form af trusler eller hærværk, som andre politikere har oplevet?
”Nej, tværtimod får jeg mange gode og positive samtaler med borgerne, når jeg færdes rundt på øen eller besøger virksomheder og institutioner, og mine børn har heldigvis ikke mærket noget negativt.”
Stiller du op igen om to år?
”Ja, det er jeg sikker på. Det er spændende og udfordrende at være borgmester, og jeg er i min bedste alder og kan bidrage med endnu mere til det gode liv på Fanø. Men i sidste ende er det op til vælgerne at bestemme.”
Mange mål er nået
Er der resultater, der støtter dig i den beslutning?
”Det synes jeg helt klart. Jeg forstår ikke kritikken fra mine konstitueringspartnere. Plejehjemsprojektet er på skinner, vi er i fuld gang med at søge midler til digerne i Sønderho, kommunens kommunikation med borgerne er styrket, Fanø har fået en klimaplan, Ungehuset er det lykkedes at få støtte til og gøre til et fantastisk sted og så videre. På min resultattavle her på bordet, er der få røde felter, der udestår. Resten er grønne eller gule, fordi de er gennemført eller på vej til at komme i mål,” slutter Frank Jensen.
Det næste kommunalvalg kommer i november 2025. Her får vi at se, hvad vælgernes dom bliver.
Tekst og foto: Finn Arne Hansen