Fremgang – og dog

Denne sidste avis i 2022 er præget af et tilbageblik på året, der gik. Og da et økonomisk bæredygtigt turisterhverv er alfa og omega for øen, berører vi øens detailhandel og ser på statistikker for overnatninger og færgefarten. Og der er både fremgang og nedgang, mærkeligt nok. Antallet af overnatninger er steget betydeligt, men antallet af færgepassagerer og detailomsætningen er for nedadgående. Ifølge VisitDenmark havde Fanø Kommune en omsætning, skabt af turisme, på 762 millioner kroner i 2019. Nyere tal er der ikke. Det giver basis for 905 job. To ud af tre gange, der svinges et betalingskort eller en app med et betalingskort, kommer betalingen fra en gæst, siger tal fra Nets. Kun 18 procent af besøgende på restauranterne står de lokale for.

Kun i juli og i halvdelen af august er der fyldt med turister på Fanø. Dertil kommer andre ferier og højtider, hvor vi også har en del gæster. Resten af året må butikkerne og restauranterne suge på labben og måske fyre værdifuldt personale.

Idéhøringen omkring hotelplanerne i Rindby gav 150 svar, heraf kun en håndfuld positive. Det er både trist og forståeligt. Trist, fordi det faktisk ville være fantastisk med et arkitekttegnet kvalitetshotel for helårsturister i det nedslidte område, som formentlig snart mister sit nedslidte supermarked og en campingplads. Og forståeligt, fordi præsentationen var dårlig. Der manglede en flot miniudgave af projektet, og de lokale initiativtagere skulle have været på scenen.

Byrådet skal i det ny år bekende kulør. Det bliver spændende, om det kan lykkes med et hotelprojekt, der passer godt til Rindby. Eller om byrådet siger nej til investeringen på op imod en halv milliard kroner. Borgerne vil følge det tæt.

Glædelig jul og godt nytår!

 

Tags

Relaterede artikler

Top