Jul i Sønderho lykkedes til fulde

Med åbning af et galleri, et julemarked på kunstmuseet, fortælling på Sønderho Mølles loft og mange aktive deltagere, blev Jul i Sønderho en vaskeægte succes

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

JULERIER – Den ny sammenslutning af kunstnere og kunsthåndværkere Arts & Crafts Fanø kan se tilbage på sit første arrangement Jul i Sønderho lørdag den 9. december med stor tilfredshed. Fra nær og fjern strømmede gæsterne til med stor nysgerrighed og købelyst. Og den helt særlige perle, Gertrud Exners fortælletime for børn og barnlige voksne på Sønderho Mølles loft, var originalt tænkt og godt udført.
Deres udsendte startede hos Esbjerg-tilflytteren Lotte Lambæk, der åbnede Galleri Lotte Lambæk på Landevejen 62, tæt på kirken, denne dag. Vi har tidligere i år portrætteret hende i avisen. Fik du ikke læst portrættet, så hop på fanoeposten.dk og brug søgefeltet.

Lotte Lambæk, Sønderho. Copyright: Finn Arne Hansen

Lotte Lambæk i den hvide striktrøje taler med gæster i sit ny galleri.

Som det er ude på landet, kom de første gæster med gaver præcist på slaget 11, der var sat som starttidspunkt for åbningsreceptionen. Det var Preben Simonsen, Lene Simonsen og genboen Anne-Mette Simonsen fra Citroën Museet.
Lotte Lambæk fortalte lidt om det samarbejde, hun er ved at udvikle med kunstneren og galleristen Tina Kolding og med tegneren Marco Brodde, og så måtte hun se til gæsterne. De første var så heldige at få en gratis kunstplakat med hjem.

Travlt hos Uldsnedkeren
Turen gik videre til Lars Nielsen Kunsthåndværk på Sønder Land 8, der lokkede med skæve, personlige gaver. Det er der kommet en selvstændig artikel ud af, som du finder på side 4.

Uldsnedkeren i Sønderho. Copyright: Finn Arne Hansen

Hos Uldsnedkeren havde Lis Brink Jensen så mange kunder i butikken, at vi måtte opgive at snakke med hende.

Hos Uldsnedkeren på Digevej 7 var det ikke muligt at tale med indehaver Lis Brink Jensen. Årsagen var simpelthen et mylder af kunder i butikken! Jul i Sønderho var da heller ikke kun annonceret på de såkaldt sociale medier, hvor alting efterhånden drukner…

Galleri Tina Kolding. Copyright: Finn Arne Hansen

Tina Kolding i samtale med en kunde i sit galleri.

I Galleri Tina Kolding på Vesterland 85 var situationen den samme. Der blev snakket, hygget med portvin og chokolade og handlet i stor stil. De udstillede værker, smykker og anden brugskunst var ikke kun Tina Koldings egne. Hun havde inviteret en stribe kolleger med – eller deres kunst eller kunsthåndværk i hvert fald.

Værker af Linda Rubin i Galleri Tina Kolding. Copyright: Finn Arne Hansen

Værker af Linda Rubin i Galleri Tina Kolding.

Portvin og chokolade Hos Tina Kolding. Copyright: Finn Arne Hansen

Portvin og chokolade til gæsterne havde Tina Kolding også tænkt på.

Lidt længere henne ad Vester Land, i nummer 89, havde Eva Gleerup åbnet sit værksted for besøgende. Det sker kun sjældent.

Eva Gleerup i sit værksted på Vesterland i Sønderho.

Midt i al den gode kunst var der lækker lynghonning. At producenten er fra Fyn, skal man ikke blive skuffet over. Bistaderne flyttes til Fanø, når lyngen skal til at blomstre, bagefter rejser bierne hjem igen. Der røg et glas i ’indkøbskurven’.

Smil på kunstmuseet
På Fanø Kunstmuseum smilede formand Birgit Knudsen, som var hun betalt for det. Der var mange gæster til julemarkedet.
”Vi overtog det efter Borgerforeningen med ret kort varsel, så vi er godt tilfredse,” sagde hun og gik rundt og sørgede for, at redaktøren kunne få de rigtige billeder i kassen, som man siger.
“Se Turi der, hun er da en engel bag de engle der. Og så fik vi i fællesskab skabt et herligt foto.

Turi Lind-Jakobsen. Copyright: Finn Arne Hansen

Turi Lind-Jakobsen med nogle af sine engle  på kunstmuseet.

Vibeke Schøtt sætter klude på Else-Marie Gejl Christensen. Copyright: Finn Arne Hansen

Vibeke Schøtt sætter klude på Else-Marie Gejl Christensen.

Laura Kirstine Hansen med hjemmelavede Fanø-kager på Fanø Kunstmuseum. Copyright: Finn Arne Hansen

Laura Kirstine Hansen havde taget kager, bagt på ægte Fanø-opskrifter, med på kunstmuseet.

Museet tog entré, og det lod ikke til at genere nogen, Hele museets samling kunne jo nydes samtidigt med besøget på Sønderhos julemarked.
”Og vi er nødt til at tjene penge på det vi laver. Vi får kun et lille tilskud fra Fanø Kommune, og fondene har vi ikke fået meget fra i år,” fortalte hun.

Fortælling i møllen

Gertrud Exner, TeaterBlik, fortæller på Sønderho Mølles loft. Copyright: Finn Arne Hansen

På loftet i Sønderho Mølle underholdt skuespiller Gertrud Exner fra TeaterBlik.

Et par timer senere var der så fortælling ved Gertrud Exner fra TeaterBlik på Sønderho Mølles loft. Halmballer med skind på var sat frem til publikum, og så gik den magiske fortælleseance i gang. Historien handlede om en kvinde, der sammen med sin familie var udstødt af samfundet og levede dybt inde i skoven, men hun havde en have, der én gang om året overstrålede det nærmeste klosters have – og det fik stor betydning for hende og børnene. En original begivenhed, der virkelig viser, hvad kreative Sønderho kan.
Arrangementet var støttet økonomisk af Destination Vadehavskysten.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Top