Fanøs fremtid ligger i vore egne hænder

Hent lederen som original PDF  fra avisen her

For en borger, der har oplevet, hvor det trist det gik købstaden Faaborg på Sydvestfyn ved kommunalreformen, er det opløftende at bo på Fanø. Her købte øboerne sig med list fri fra kronen i 1741, og der kæmpes med næb og kløer for at bevare den frihed, en selvstændig kommune har.
Det er langt fra nemt, for landspolitikerne vil helst se alting med ’de store briller på’. Hvis der for eksempel er et problem med ældreplejen i nogle kommuner, vælger Christiansborgs politikere ofte at forhøje bloktilskuddet til kommunerne efter hvor mange ældre, der er i en kommune. Men der er jo en kæmpeforskel på, om man er rask og rørig i Gentofte eller syg og nedslidt på Lolland. Så det er vigtigt at holde øje med, hvad der sker på borgen og at påvirke politikerne.
Landevejsprincippet er vi stadig langt fra at få gennemført. Det koster en mindre formue at komme til og fra øen, til stor skade for os selv og gæsterne udefra, for eksempel. I Sverige kan de finde ud af det. Hvorfor kan vi ikke i Danmark?
Nu er der nye vurderinger på vej. Som vi kan fortælle, er der en stor, skattefri pengeregn på vej til ejerne af Fanøs sommerhuse. De fleste ejes af borgere udefra, men der er næppe nogen tvivl om, at mange vil investere mange af pengene i deres måske noget utidssvarende og dårligt isolerede sommerhus. Det bliver godt for øens håndværkere, og hvis det fører til mere helårsudlejning også for de handlende.
Men der er en risiko for, at grundværdierne sættes ned, og det vil påvirke kommunens økonomi kraftigt. Så alle bør fortælle deres folketingspolitiker, at en ø-kommune som Fanø, der ikke må sætte grundskylden op, ikke må lades i stikken, hvis det sker.
God start på sommeren!

 

 

 

Relaterede artikler

Top