Værste budgetudfordring nogensinde

Heller ikke det lån på 30 millioner kroner, som kommunen havde håbet på at få lov til at optage til ombygningen af Fanø Plejecenter, er der givet tilladelse til, kun 7 millioner.

Fanø er ikke en af de 22 kommuner, som får del i særtilskudspuljen for vanskeligt stillede kommuner i 2025

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

KOMMUNEØKONOMI – Afvisningen på ansøgningen betyder, at kommunen nu skal finde cirka 20 millioner kroner for at skabe et budget i balance, hvilket er rekord i kommunens historie.
Da Indenrigs- og Sundhedsministeriet meldte ud hvilke kommuner, der i 2025 får del i særtilskudspuljen for vanskeligt stillede kommuner, stod det klart at Fanø Kommune blot vil modtage 300.000 kroner af det milliardstore, særlige finansieringstilskud, som regeringen vil sende ud til landets kommuner for 2025.
Samtidig fik vi også afslag på udviklingspartnerskab, som bliver indgået med udvalgte kommuner over flere år for at understøtte økonomisk udvikling med fokus på langsigtede investeringer i tiltag til at forbedre kommunens økonomiske situation.

Uforskyldt situation
”Vi er skuffede og ærgerlige over, at vores opråb og gode argumenter ikke er blevet hørt. Vi er desværre igen blevet overset, selvom vi har ellers forsøgt at råbe op alle steder og forklare, at Fanø Kommune er blevet sat i en helt urimelig økonomisk situation, som er uforskyldt. Det er urimeligt, at man ikke har taget højde for, at vi bliver ramt af udefrakommende faktorer, vi ikke selv er herre over,” siger borgmester Frank Jensen (R).
Da kommunen næste år ikke modtager tilskud og både rammes hårdt via udligningssystemet og mistede indtægter på grund af de nye grundskyldsregler, ser kommunen ind i det nævnte minus, svarende til 9,5 procent af servicerammen. Så stort et beløb har aldrig tidligere manglet.

Store og svære beslutninger forude
”Når vi overordnet set skal skære næsten 10 procent af servicerammen, kommer det til at kræve store og vanskelige beslutninger for at få enderne til at nå sammen. Vi når ikke i mål med blot småjusteringer, når vi skal ud at finde et så stort beløb set i forhold til vores størrelse. Det ser ualmindeligt svært ud, men vi må lægge os i selen for at skabe et budgetforslag i balance,” lyder det fra viceborgmester Erik Nørreby (V).
Et fald fra 3425 indbyggere i 2019 til 3327 den 1. juli 2024 forværrer situationen, dels på grund af mistede tilskud og dels færre skatteindtægter

Skattespørgsmålet
Hvad sker der, hvis skatten sættes op med for eksempel 10 millioner kroner?
”Det er svært at svare på, for det endelige svar kendes først, når alle 98 kommuner har vedtaget deres budget for 2025. Der er skattestop i Danmark, så skatten må samlet set ikke stige. Men den må gerne stige i én kommune, hvis den sættes tilsvarende eller mere ned i de øvrige kommuner, forklarer Frank Jensen.
”Konkret betyder det, at hvis Fanø sætter skatten op med 10 millioner kroner som i dit eksempel og der ikke er andre kommuner, der sætter skatten ned, så må Fanø det første år beholde 25 procent altså 2,5 millioner kroner. I år 2 og 3 må vi beholde 5 og i år 4 må vi beholde 7,5. Først i år 5 må vi beholde alle 10 millioner kroner. Omvendt, hvis der er andre kommuner, der sætter skatten ned, så bliver der luft til de kommuner, der gerne vil sætte skatten op. Sidste år satte Københavns Kommune skatten ned med 0,1 procentpoint, og det betød en skattelettelse på 143 millioner kroner Så først når det beløb var brugt trådte boden i kraft. I det spil betyder Fanøs begrænsede økonomi ikke meget, men svaret kendes som sagt først, når budgetterne er godkendt i alle kommuner.
”Næste år skal Fanø Kommune betale 44 millioner kroner til andre kommuner i udligning, og det kan vores økonomi ganske enkelt ikke bære. Det har vi ad flere omgange forsøgt at forklare politikerne på Christiansborg, men indtil nu uden held,” slutter han.

Den 12. september er der borgermøde om budgettet i Sundhedshuset.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

 

 

 

Relaterede artikler

Top