Kig efter skov-hullæbe, en høj urt med mange blomster og store blade, i skoven og ved sommerhuse.
Hent den originale artikel som PDF fra avisen her
FANØ NATUR – Man kan lige nå det endnu, hvis man i den kommende weekend tager sig tid til en tur i skoven, at se den nye flotte orkide, skov-hullæbe, nu også fundet på Fanø. Det ser ud til, at den spreder sig, så derfor opfordre FanøNatur til, at man holder øje skov-hullæbe. Vi håber man vil tage sig den ulejlighed at fortælle os om sine fund. Orkidéen har allerede bredt sig til færgens parkeringsplads på Nordby havn og kan findes flere steder i sommerhusområderne.
Skov-hullæbe er en op til 80 centimeter høj orkidé med meget store ægformede spidse og udstående grønne blade – se fotoet. Det er nok Danmarks almindeligste orkidé. Den findes i de urterige dele af Fanø Klitplantage. Det er en blomsterrig urt med op til 50 orkidélignende grønne blomster med brunviolet inderside. Skov-hullæben har en meget spændende bestøvningsbiologi.
Hjertelæbe
Bevæger man sig på sin tur ud i heden især i de mere fugtige områder, for eksempel i klitkærene, finder man den sjældneste af Fanøs orkidéer, hjertelæbe. Tidligere kunne man finde rigtig mange eksemplarer af den på Fanø, men i de sidste mange år har antallet af hjertelæbe være begrænset. Men afgræsningen i klitdalene og den megen regn giver gode vækstmuligheder for orkidéen, så i år kan man måske finde hjertelæbe igen. Vil du hjælpe med, så kontakt FanøNatur med dine fund.
Hjælp med at lede
Hjertelæbe er en lille lys gulgrøn orkidé kun op til 15 centimeter. Den vokser på næringsfattig våd bund som i klitlavningerne og småsøerne i klitplantagen. Den har et par grønne blade, som af og til har yngleknopper i bladkanten. De små op til 20 grønne blomster sidder i en kort blomsterstand.
Blomsten er bygget som orkidé, men vender omvendt med læben opad. Man finder den nemmest ved at kikke efter noget lyst og gulgrønt imellem klokkelyng, revling, vandnagle (med de runde blade) og sivarter.
En nærmere beskrivelse og flere fotos af de to orkidéer er på fanonatur.dk.
Tekst og foto: Søren Vinding