Salget af Realen skaber splid

Salget af Realen skaber splid i byrrådet. De konservative vil have udbud til markedspris efter den kunstneriske direktør mediestunt med en ulovlig madbod.

De konservative har mistet tilliden til Realen og vil sælge på markedsvilkår

REALEN – Fanøs byråd besluttede mandag den 20. maj efter en timelang, ophedet debat at fastholde beslutningen om at sælge den gamle realskolebygning til foreningen Realen.
Det Konservative Folkeparti forsøgte på grund af den kunstneriske direktør Jeanett Exners mediestunt med at hyre en madvogn og true med at lænke sig til den i forbindelse med en koncert at få ændret beslutningen. Realen havde udtrykkeligt fået forbud mod madvognen fra kommunen til den pågældende koncert.
Derfor skulle bygningen udbydes til markedspris og ikke de 2,1 millioner, som Realen har fået tilbudt, mente de konservative. Den lave pris er mulig, fordi kommunen må sælge til foreninger til vurderingsprisen, hvis den skønner, det er et kulturelt formål, for eksempel.
”Efter de seneste eskapader bør vi genoverveje vilkårene for salget. Vi genfremsætter derfor vort tidligere forslag om at fremrykke beslutningen om at udbyde den på markedsvilkår. Og hvorfor så det? Fordi tilliden til, at det vil køre lovligt, ikke er til stede mere. Hvad nu, hvis de søger en alkoholbevilling? De er ikke ærlige om, hvad de er. Er det et spillested, et værtshus, en restaurant, en forretning,” spurgte han og påpegede, at det ville være konkurrenceforvridning at sælge så billigt til Realen.
Niels Heinel (Miljølisten) skød med skarpt efter dette indlæg og kom med flere eksempler på situationer, hvor konservative borgmestre angiveligt har handlet egenrådigt til stor skade for Fanø Kommunes økonomi.
”Og det vil være et brud på budgetforliget. Husk, de i 2018 har skaffet 10.000 gæster til koncerterne, de fleste af dem udefra. De har skabt en omsætning på 1,5 millioner kroner, og gammel gæld er væk. Der er styr på det, og 250.000 mennesker har set tv-udsendelsen om livet omkring Realen,” sagde han.
Flere i byrådet støttede Christian Lorenzens kritik af mediestuntet og Realens manglende undskyldning til kommunen, men borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) var sikker på, at hendes skarpe kritik var blevet forstået af Realen, så hun forventede ingen undskyldning.
De konservative fik kun deres egne to stemmer for at sælge til markedspris.

 

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top