Mille vil være det friske pust i politik

Mille Renée Larsen drømmer om at få politikerne til at være de retningsgivende idéudviklere, mens forvaltningen skal komme med de konkrete planer.

Mille Renée Larsen er ny ENT-formand. Vi har sat hende stævne for at høre om hendes politiske visioner og hvem hun er

Hent den originale artikel som PDF her

LOKALPOLITIK – Fanø Kommune fik den 25. januar en ny formand for Erhvervs- Natur- og Teknikudvalget, den 38-årige Mille Renée Larsen fra Socialdemokratiet. Hun og de to konservative medlemmer af udvalget valgte hende og fravalgte Enhedslistens Lasse Harder Schousboe, der har haft den lønnede formandspost i to år. Venstre undlod at stemme – men hvem er hun som person, og hvad brænder hun for politisk? Det har vi sat hende stævne for at finde ud af.
Hvorfor gik du ind i politik, da du kom til Fanø?
”Jeg kom med i et paragraf 17.4-udvalg i 2019, altså et ad hoc-udvalg, der lavede bæredygtighedsplan i Fanø Kommune, og jeg syntes, det var interessant at sidde i maskinrummet. Jeg har tidligere arbejdet med politik, som frivillig for daværende folketingsmedlem Andreas Steenbjerg på Christiansborg, hvor vi udviklede landbrugspolitik, men dengang tænkte jeg slet ikke på at gå ind i politik, det var først på Fanø, det skete. Her var alting mindre og meget mere konkret,” fortæller hun.
Da Radikale Venstre på Fanø – efter hendes mening lidt ustrukturerede proces – skulle stille op i 2021, meldte hun sig som nummer fire på listen. Der var ingen afstemninger om placeringerne. Hun fik et fint valg og kom i byrådet. Hun brød dog allerede i august 2022 med borgmesterpartiet.
”Vi ser vidt forskelligt på, hvordan man skal arbejde politisk. Det foregår stadig sådan, at forvaltningen kommer med nogle oplæg, som vi så skal vi sige ja eller nej til. Men jeg ser meget hellere, at vi politikere kommer med idéer og forslag til den politiske retning og giver dem videre til embedsmændene, som så kommer tilbage til os med nogle konkrete forslag. Vi er gået til valg på nogle politiske idéer og er valgt til at forsøge at realisere dem,” forklarer hun, der efter en periode som løsgænger gik til liste A i 2023.

Møder med Valbjørn
Hun lægger da heller ikke skjul på, at hun på mange punkter er enig med tidligere borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet, der havde mange af de samme opfattelser. De to mødes jævnligt til kaffe eller til en frokost.
Politisk set brænder hun lige nu for to emner: Den netop omtalte ændring i, hvordan politikere og forvaltning arbejder sammen på og at få gang i bosætningen, Og her har den gammeldags´ metode med oplæg fra forvaltningen først netop vist sig at være forkert, mener hun.
”Da vi startede på bosætningsstrategien, ønskede jeg en workshop, hvor vi politikere kom med indspark og idéer i stedet for at forvaltningen arbejdede udenom politikerne. Jeg måtte virkelig op af stolen mange gange for at kæmpe for at, at det blev anderledes. Vi havde allerede sendt ét oplæg fra forvaltningen retur sidste år. Men det blev heldigvis til en workshop i januar 2024, og det blev rigtig godt,” siger hun.

På studietur til Odder
Senere har hun og udvalgsmedlemmerne Christian Lorenzen plus Niels Fischer-Nielsen sammen med forvaltningen været på studietur i Hjortshøj ved Aarhus samt Odder, efter at liste A havde sat bofællesskaber og studieliv på Fanø på den politiske dagsorden.
”Bofællesskaber er en megatrend. I Odder har de bygget et bofællesskab med 58 boliger og givet fuld skrue på det bæredygtige. Det er blevet en kæmpesucces, hvor 80 procent af boligerne var solgt inden første spadestik! 75 procent er tilflyttere, og der kommet 10 familier fra København. I det første års tid, godt og vel, er der blevet født 15 børn. Vi ved, at også Fanø tiltrækker mange fra København og Aarhus, næst efter Esbjerg. Vi må bare i gang med at finde mulige byggegrunde. Og ja, der er mange huse til salg pt, men jeg tror, vi er nødt til at sætte andre initiativer igang, så vi får mere liv og flere børnefamilier, for at få gang i salget igen” siger den ny ENT-formand, der også har holdt flere møder med Education Esbjerg for at snakke om mulighederne for at tiltrække studerende til at bo på Fanø. Det er blevet modtaget yderst positivt, og der er gang i en god proces.

Blå Bog Mille Renée Larsen

  • Født den 10. december 1985
  • Aarhusianer
  • Flyttede til Fanø i 2019
  • Blev byrådsmedlem 1. januar 2022
  • Forlod Radikale Venstre i august 2022
  • Fra oktober 2023 medlem af Socialdemokratiet
  • ENT-formand fra 25. januar 2024
  • Bachelor i Landskab-arkitektur fra Arkitektskolen Aarhus og Københavns Universitet
  • Uddannet cand.scient. fra Københavns Universitet i Natur­ressourcer og udvikling
  • Har været tidligere været forsknings­assistent og ph.d.-studerende på Center for Landdistrikts­forskning i Esbjerg
  • Samarbejder i dag med en forskningsgruppe på IT Universitet i København og UCL i Odense
  • Har arbejdet frivilligt på Christiansborg for tidligere folketingsmedlem Andreas Steenbjerg (R) om landsbrugspolitik
  • Har siddet i Coops landsråd i to år
  • Har siddet i Fanø Brugsforenings bestyrelse i to år
  • Fritidsinteresser: Aktiv i Fællesskabet Fanø, nyder at gå i naturen på Fanø samt løbe og cykle

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top