Privat initiativ fjerner store mængder ‘havfald’

STRANDRENSNING – Siden den spæde start omkring vinterferien er der nu uddelt ca. 1.800 poser til ’Havfald’ , som siden er fyldt med plastik og andet affald fra Fanøs strande.

Initiativet er kommet fra Peter Michélsen i Sønderho, og som mange andre gode ideer kom den pludseligt og ved lidt af en tilfældighed.

”Jeg havde min trailer med på stranden en dag, og der kom en mand gående med noget plastik og andet skrammel, han havde samlet. Han slæbte sig jo fordærvet, så jeg sagde, at han bare kunne smide det op på min trailer,” fortæller Peter Michélsen.

”Han spurgte så, om jeg ikke havde en ekstra plastikpose, så han kunne samle mere op. Og helt tilfældigt havde jeg nogle Havfalds-poser liggende i bilen. Vi aftalte så, at han bare kunne fylde dem og sætte poserne et sted, hvor jeg kunne se dem – så skulle jeg nok sørge for, at affaldet kom væk.”

Som sagt så gjort. Næste dag stod tre fyldte poser klar til afhentning, og en god ide var født.

dsc_7440-kopi

Peter Michélsen arbejder bl.a. som ølkusk, men har sin daglige gang på stranden, så han tager gerne poserne med tilbage. Og det er aftalt med kommunen, at han læsser dem af på materielgården i en speciel container til strandaffald.

Havfalds-poserne er egentlig en ordning for f.eks. fritidssejlere og lystfiskere, som holder øje med affald i havet. Men poserne er også velegnet til indsamling af affald på stranden.

Og Søværnets Operative Kommando, som står bag ordningen med ’Havmiljøvogter,’ var straks med på ideen, da Peter Michélsen kontaktede dem.

”De synes, det lød fornuftigt og sendte en kasse poser. Jeg troede, jeg havde til lang tid, men et par uger efter var de væk.”

Ideen tog hurtigt fart, der kom flere og større kasser, og foreløbig er der udleveret omkring 1.800 poser.

”Og der er kommet langt mere end dét tilbage igen. Når først folk har fyldt den første pose, går det i blodet på dem. De finder ud af, at det giver mening det her. Og så finder de selv flere poser, som bare står sammen med de andre,” siger Peter Michélsen.

Han har også fået bl.a. Rudbecks Ost & Deli, SuperBrugsen, DagligBrugsen og Spar med på at udlevere poser og sponsere klistermærker.

”Jeg har også snakket med et par sommerhusbureauer om at have et lille klistermærke på køleskabene, der informerer om ordningen. Hvis der ikke er noget rav at finde, kan man jo altid tage noget affald med hjem,” smiler den energiske mand.

dsc_7410-kopi

Han har nok at se til, men får støtte fra familien, som tit tager med på en hyggelig indsamlingstur.

Hvis man vil deltage i Havfalds-ordningen, skal man bare placere de fyldte poser et synligt sted på stranden – ovenfor højvandslinjen – og så bliver de afhentet. Man skal ikke tage strandaffaldet med hjem til det almindelige husholdningsaffald, for så kommer kommunen til at betale for bortskaffelsen.

Relaterede artikler

Top