Leder: Frihed og samarbejde

LEDER – Den 10. juli 1741 sejlede de to sognefogeder Niels Sørensen fra Nordby og Sonnich Jensen Møller fra Sønderho i deres evert til Ribe.

Ifølge historien fik de stillet rådhusuret en time frem, så de som de eneste kunne byde på Fanø. I et godt samarbejde og med lidt snilde havde de på vegne af alle på Fanø frikøbt øen fra Kronen.

Til sommer markeres 275 året for frikøbet. Det sker ved, at Fanø kommune, ’Fannikerdagene’, ’Sønderho-dagen’, foreninger og erhvervslivet sammen arbejder for at skabe en uge fyldt med kultur, oplevelser og festligheder i anledning af jubilæet.

Dengang i 1741 blev rådhusuret stillet en time frem. Det var rettidig omhu!

Men på Fanø kan man sommetider godt få en mistanke om, at tiden kan være gået helt i stå.

Sognefogederne var kreative dengang i Ribe. Lad det være eksemplet på, at når Fanø arbejder sammen, kan vi nå meget langt.

Vi skal tilpasse os den foranderlige verden, der er omkring os. Vi skal forstå de nye trends og se de nye muligheder.

Gennem samarbejder – også med partnere uden for Fanø – kan vi skabe den nødvendige udvikling. Og gennem samarbejde kan vi fortsat være et attraktivt bosted for tilflyttere og en destination, der er værd at besøge for vores mange tusinde gæster.

Sammenlægningen af både Esbjerg, Fanø og Varde erhvervs- og turistforeninger blev desværre ikke til noget i denne omgang. Fanø havde sagt ja, Esbjerg var parat, men Varde sagde nej til en sammenslutning.

Nu må nutidens sognefogeder så finde kreative løsninger, for uden samarbejder på alle niveauer, kan det blive svært for Fanø at bevare den stærke økonomi og selvstændighed.

’Plejer er død’, og samarbejdet omkring jubilæums-ugen viser det! Hele Fanø rykker sammen for at skabe oplevelser for os selv, vores naboer på fastlandet og turisterne på Fanø.

Og det bliver et brag af en festuge til sommer!

Små fortællinger, lokale og internationalt anerkendte musikalske topnavne, moderne teater, traditioner og fornyelse vil gå hånd i hånd den 9.-17. juli.

De mere end 25.000 turister, der vil være på Fanø i den uge, vil med oplevelserne i rygsækken kunne blive gode ambassadører for Fanø.

Deltag selv i de mange forskellige arrangementer.

Invitér venner og familie til at være med til at fejre Fanø – hele øen rundt!

 

Læs også artiklen: 275 års jubilæum for frikøbet af Fanø fejres med manér

 

Relaterede artikler

Top