Leder: Julefred på ønskeøen

LEDER – Med jul og nytår lige om hjørnet falder det  naturligt at kigge både tilbage og fremad med fromme ønsker for det nye år.

Den første del ordner vi på midtersiderne af denne avis, så på denne plads kan vi tage et par punkter fra ønskesedlen set fra denne stol. Fanø er jo et fantastisk sted at opholde sig og drive forretning – og ind i mellem også fantastisk trættende…

Når man hverken er indfødt eller tilflytter, er det  første indtryk den varme åbenhed, der gennemsyrer hele øen. Man mærker, at her er et lille samfund, der gennem mange generationer har orienteret sig mod omverden og mødt alle med åbent sind.

Næste slående indtryk er det fantastisk store engagement, rigtigt mange viser i lokalsamfundet. Den gamle sandhed, at ’kommunen er os alle sammen’, gælder mere end noget sted på Fanø og hurra for det.

Men det positive indtryk bliver nogle gange mikset med bagsiden af medaljen. Stort engagement kan jo også kamme over i noget mindre heldigt, når folk virkelig går op i sagerne. Og i et lille samfund, hvor alle er tætte – både geografisk og i mange relationer – kan der hurtigt gå personfnidder i uenigheder.

For en seriøs og uafhængig lokalavis er det en del af arbejdet og hele grundlaget at beskrive den lokale virkelighed – på godt og på ondt. Både gode nyheder, knapt så gode nyheder – og konflikter. De fleste forstår, at vi bare beskriver virkeligheden, som den er – ifølge nogens mening efter fattig evne, men det er helt fair.

Hvis noget går mindre godt, så beskriver vi det – hvis noget er virkelig vigtigt for hele det lille samfund, så beskriver vi det ekstra grundigt.

Det gør vi vel vidende, at der vil være historier, som nogle interessenter hellere vil lægge i graven end i spalterne. Og det gør vi i bevidsthed om, at nogle ikke kan eller vil forstå vores rolle – eller egen rolle i en åben og moderne verden. Fanø er ikke længere noget beskyttet værksted – heller ikke på mediesiden.

Men skyd ikke på budbringeren. Vi skriver bare, hvad der sker, og hvad vi måtte have af holdninger i en sag,
vil fremgå på denne plads. Og uanset hvad fremtiden bringer, håber vi, at Fanø Posten fortsat hverken kan eller vil garantere fred i vor tid.

Men det må gerne blive mindre personlig og mere saglig uenighed, vi beskriver. Gå til vaflerne, men husk at tackle rent – især på de asociale ikke-medier.

De er den største trussel mod alle seriøse debatter og seriøse medier, og skadens omfang viser sig først for alvor, når det er for sent.

Fredelig Jul og Godt Nytår!

Tags

Relaterede artikler

Top