Leder: Fnidder forpester Fanøs klimakamp

LEDER – Mistillid. Manglende samarbejde. Åbne sår og et forpestet klima. Det er nogle af de indtryk, man sidder tilbage med, hvis man overværede byrådets første møde efter sommerferien.

Oppositionen har opdaget, at den styrende gruppe i byrådet med Sofie Valbjørn ved roret siden februar har været i gang med kommissoriet til et nyt klimaudvalg, og at det siden april har ligget klar, uden at ENT-udvalget er blevet inddraget. Det har i den grad rippet op i nogle af de sår, der
åbenbart ikke er helet efter borgmesterkuppet ved kommunalvalget sidste år.

Der var i hvert fald stridigheder i luften ved byrådsmødet mandag aften. Da  formanden for det særlige §17, stk. 4-udvalg, Niels Heinel, tog ordet, fik man associationer til dengang, hvor man som lille fik en røffel af sin far for at have smadret et vindue med en fodbold. Med brysk stemme pointerede han, at oppositionen var ude i negative angreb, som var uden lige i byrådssalen.

Det er derfor ud fra byrådets egne ord, man kan konstatere, at stemningen i byrådet er historisk kold. Oppositionen med blandt andre den tidligere borgmesterkandidat Kristine Kaas Krog føler sig underløbet af borgmesterens gruppe.

Ord som ‘magtdemonstration’, ‘vennetjenester’ og ‘dårlige vindere’ fløj gennem luften. Oppositionen er  desuden i gang med at undersøge sager i Randers og Slagelse kommune, hvor lignende udvalg med Christian Lorenzens ord er ’blevet udtømt for indflydelse med søgte bortforklaringer’.

Det pudsige er, at tanken bag 17,4-udvalget er glimrende. Det handler ikke blot om at sikre en klimavenlig fremtid for vores lille ø, hvor eksterne
fagfolk inviteres ind. Det handler også om, at Fanø har en unik mulighed for at gå forrest i klimakampen og måske endda inspirere politikerne på
Christiansborg.

Som en agil kommune med 11 byrådsmedlemmer har vi i hvert fald muligheden for at få noget igennem og sætte et godt eksempel. Derfor er det ekstra bittert, at sagen om 17,4-udvalget kommer til at handle mere om form end indhold.

Kommunen står desuden med et akut problem på  taxaområdet, hvor Esbjerg Taxa er kommet til hjælp. Der er altså rigeligt at tage sig til for byrådet, og man kan frygte for følgerne af det dårlige samarbejdsklima. Få nu løst de interne stridigheder, så personfnidder ikke ender med at stå i vejen for udviklingen på Fanø.

Relaterede artikler

Top