Viik spiller fredag den 9. september om aftenen. Foto: Peter Langwithz Smith.
De frivillige har knoklet til den store guldmedalje, men nu er premieren nær. Godtfolk Festival er tilbage på ny adresse
Hent artiklen fra avisen som PDF her
MUSIK – Godtfolk Festival er tilbage i 2022-aftapning. Den afvikles i dagene fra fredag den 9. til søndag den 11. september, og det foregår næsten udelukkende i Striens gårdhave i Nordby. Adressen er Lindevej 5-7. Der arrangeres natbus fra Sønderho, Rindby og Fanø Bad.
”Her besøger nogle af Skandinaviens bedste folk- og rootsmusikere Godtfolk Festival. Der er lagt op til masser af store musikalske oplevelser i hyggelige og intime rammer, hvor musikere og publikum mødes med hinanden under hele festivalen,” fortæller formand Trine Buhl.
“Årets program byder på meget forskellig musik, og spænder musikalsk vidt. Vi har to nominerede til Årets livenavn – DMA 2022, en nyslået vinder af Folk & Fæstivals Katapultpris, et debuterende og pladeaktuelt band. Det er et stærkt felt af artister fra både ind- og udland, som både alders- og genre mæssigt spænder bredt. Godtfolk håber, at mange vil gribe chance for at bevæge sig uden for mainstream-paletten og få en masse nye store musikalske oplevelser,” tilføjer hun.
For dem, som tager hele festivalen, bydes der på 11 koncerter plus to natballer. Der kan både købes partout og endagsbilletter. Men på kraftig opfordring har arrangørerne lavet billetter til eftermiddag og aften, fredag og lørdag, og som vanligt kan man også købe billet til søndagens kirkekoncert i Nordby Kirke alene.
Støtte fra regionen
”Godtfolk er gået sammen med Fannikerdagen om et roots-projekt som løber frem til 31/12-2023, som har et mål om at skabe et folk-miljø på tværs af Esbjerg og Fanø Kommuner. Region Syddanmark støtter projektet, så derfor har vi kunne stable en række tiltag på benene, hvor det er gratis at deltage. Der er to workshops i år: Hjertespil med Peter Uhrbrand, som undervisere øvede musikere i Fanømusik. Den anden er en workshop, som alle kan være med i! Også uden nodekendskab. Det er Folk Big Band med Perry Stenbäck i spidsen, som med stor dygtighed leder deltagerne sikkert igennem. Begge workshops er gratis, og man kan tilmelde sig på www.godtfolk.dk,” fortæller formanden,
Der kommer besøg af Folkekons fra SDMK i Esbjerg, Fod & Rod samt MGK Folk – alle dygtige unge mennesker, som brænder for at spille folkemusik og danse. Deres besøg har gjort det muligt at invitere de ældste klasser til koncert fredag og lave en gratis familiekoncert lørdag – begge dage i Striens gårdhave.
Under festivalen bliver der Jam Café i Kongeværelserne i Strien, hvor garvede og unge artister og glade amatørmusikere kan mødes og spille for hinanden og festivalens gæster.
Fanøbal med dansecentrifuge
Og så er der Fanøbal, som bare skal opleves! Det er en speciel stemning, som opstår, når der sættes i gang i dansecentrifugen.
Både fredag og lørdag er der ’Natbal’ fra kl. 24 med to garvede balorkestre: U.L.C og den kvindelige baltrio Uhrbrand, Løvdal og Beck. Er der plads, vil der kunne købes ledige billetter i døren fra midnat begge dage, hvis man skulle få lyst til at danse med et par timer.
Stort og bredt program
Ellers er programmet som følger: Fredag kommer dansk-amerikanske Twang, som er nomineret til Årets Livenavn til DMA Roots 2021. Kom med til sydstaterne i USA. Så følger Peter Uhrbrand, Fanøs egen spillemand, der har vovet at skrive ny Fanø-musik. Med den største respekt, dyb indsigt og kærlighed til øens musiktraditioner, er det lykkedes ham at skabe et helstøbt og autentisk album Gennem Landet.
Dansk-engelske Basco følger trop. I de senere år har den danske folkemusikscene gennemgået en omsiggribende forvandling. Basco har og er i særdeleshed en vigtig eksponent for denne udvikling.
Finsk-danske Mirja Klippel featuring Vesselil er næste navn. Med en gribende stemme, et rigt lydunivers og en sans for sangskrivning, venter der publikum en smuk, intens og anderledes oplevelse.
Fredagens sidste navn er norsk-dansk-svenske Víík, der tog tilhørerne med storm, da de spillede på Folk & Fæstival 2021. Den første VÍÍK-koncert fandt sted i 2019, og Elisabeth Viik og hendes band har siden da etableret et ry som en usædvanlig og fascinerende performer, blandt andet på årets Roskilde Festival, hvor de lagde publikum ned foran Rising-scenen.
Amerikansk Vendsyssel
Lørdag lægges der ud med dansk-svenske Azur Azur, der spiller instrumentel folk music med en cool nordisk tone. Bandet er pladeaktuelle med debutalbummet Noget Blaat.
Jensen & Bugge featuring Dwight Lamb, der er en dansk-amerikansk kombination, følger efter.
Sidstnævnte amerikaner er barnebarn af Kræn Jerup, der var den meste kendte Vendsyssel-spillemand i midten og slutningen af 1800-tallet. Dwigth Lamb er en af de få, der i dag kan spille Vendsyssel.
Den energiske duo Blue Ribbon fra Norge kommer med americana, fulgt af Perry Stenbäck & Dekadansorkestern (SE/DK). Kan man lide Cornelis Vreeswijk, er man på rette spor ved at dukke op. Derefter kommer Wonderbrazz (DK) og spiller og spiller funk a la New Orleans for fuld udblæsning.
Søndagsprogrammet rummer Sylfide med sangeren og harpenisten Helene Tungelund i front. De har lige vundet Folk & Fæstivals talentpris 2022 Årets Katapuly.
Arrangørerne håber, at mange vil komme og være med til at afslutte festivalen med koncerten i Nordby Kirke, som der kan købes særskilt billet til. Billetter kan købes online på godtfolk.dk/billetter. Ikke-solgte billetter vil blive solgt i indgangen.
Programmet kan ses her: http://godtfolk.dk/program-2022/
Tekst: Finn Arne Hansen