Festival kom flot og tørskoet i land

Champagnebaren med fornem udsigt fra ‘1. sal’ var en af nyhederne på årets Fanø Vesterland, og den blev en kæmpe succes.

VESTERLAND – Hvis en ordentlig gang buksevand regnes for en manddomsprøve, så har musikfestivalen Fanø Vesterland nu bestået med glans. Både programmet, pladsen og alt det praktiske klappede til noget nær perfektion for den unge festival.

Men uskylden røg fredag nat, hvor torden- og regnguder rottede sig sammen for at teste, hvad festival og arrangører er gjort af.

”Det gik jo sindssygt godt,” opsummerer arrangører Jesper Møller Pedersen det samlede indtryk af årets festival.

”Og når det nu skulle være, kunne vi ikke være mere heldige med vejret, for det var jo et drama, der udspillede sig fredag nat og lørdag morgen.”

Mod slutningen af fredagens program satte det ind med voldsom regn, lyn og torden. Som et led i sikkerhedsprocedurerne blev det overvejet at afbryde den sidste koncert med Esben Just Trio. Vurderingen var dog, at det var sikkert nok i det store telt, så koncerten blev gennemført.

Alt sejlede i barerne

”Men da jeg kom ned på pladsen ved fem-tiden lørdag morgen, væltede det ned med regn, og alt sejlede rundt i barerne. Der var kun én løsning: At få ringet til folk, der havde noget flis på Fanø. Og da vi åbnede pladsen klokken 11, bakkede den sidste gravko ud,” fortæller Jesper Møller om den dramatiske morgen bag kulisserne.

Feberredningen lykkedes så flot, at man som publikum stort set ikke bemærkede det. Pladsen var fin og i orden, og kun græsset bag teltene svuppede gevaldigt og mindede om de mange millimeter regn.

dsc_8814

Blandt de nye tiltag i år var nogle ret blærede nye barer – Champagnebaren og VIP Baren. De var bygget op i containere med en trappe til ’1. sal’ med ståborde og fornemt udsyn til pladsen og den store scene.

”Det fungerede som forventet. Jeg har jo forsøgt at slå på tromme for, at vi ikke bare har sponsorer på festivalen, men samarbejdspartnere, hvor der også er noget i det for dem. De nye barer giver noget synlighed og værdi for partnerne,” fastslår Jesper Møller.

Champagnen flød

De almindelige gæster havde også stor glæde af Champagnebaren, som med arrangørens ord blev ’kørt midt over’ i arbejdet med at poppe de gyldne flasker op. De nye barer er opbygget og ejet af udlejningsfirmaet Godik, så de kan opleves landet rundt på årets festivaler. Men ideen er undfanget af Jesper Møller, der kan tage æren for en kreativ ’eksportsucces’ fra Fanø.

Han kan endnu ikke løfte sløret for, hvad han har af nye ideer i hovedet til næste år, men foreløbig glæder han sig over, at fredagen har fået bedre tag i folk.

Flere folk om fredagen

”Der var faktisk 400 flere gæster inde om fredagen end sidste år, som var første år med det store telt. Men det er også spørgsmålet om, hvor meget, man kan presse citronen, og fredag er jo en startdag, hvor der også skal være plads til de små navne.”

dsc_8902

Musikalsk var årets hovednavn DAD, der fyrede den af på hovedscenen lørdag aften. Festivalen – og Jesper Møller – har ellers profileret sig på at overraske og pirre publikums nysgerrighed med nye, upcoming navne.

Hører et band som DAD til på Fanø Vesterland?

”Det synes jeg, de gør. Jeg synes, jeg har været lidt hårde ved vores gæster her i området, også mens jeg havde Realen. Ingen tvivl om, at rock og blues har en stor plads i hjerterne her, men det er ikke dét, jeg har fodret folk med. Sidste år tog vi beslutning om ikke at være kopi-festival, så for at imødekomme, at de nu havde fået øko-pølser og øko-øl – så skulle de også have DAD,” forklarer Jesper Møller.

Kommer der også et stort, mainstream navn næste år?

”Nej, man må ikke forvente den slags af Fanø Vesterland. Man skal ville det som musiker, og de skal opføre sig ordentligt overfor dem, der køber billet. Og det gjorde DAD i den grad! De sparkede jo alle lige i bollerne, uden at der gik københavneri i den. Vi kan ikke skrive de helt store checks, så vi booker efter, at musikerne skal føle noget for det og ville det – ligesom publikum,” understreger han.

Venter godt resultat

Jesper Møller og bestyrelsen bag festivalen har endnu ikke gjort kassen op efter festen, der sidste år kom ud med ’et lillebitte overskud’. Men bedre vejr i år og barer, der ’stort set var støvsuget’ lørdag aften, giver håb om et godt resultat trods et dyrt navneskifte for festivalen og dyre navne på plakaten.

Læs også vores leder: Vesterland after dark

 

Relaterede artikler

Top