Fanø Vesterland har fundet sin rette form og størrelse

Fanøs store musikfestival den 2. og 3. september, der var igen begunstiget af sol og varme, var veludført og gennemtænkt. 5000 gæster fik en god oplevelse

Hent den originale artikel fra avisen her

FESTIVAL – Så er den ved at være der! Fanø Vesterland havde i år i dagene fredag den 2. og lørdag 3. september lige præcis den form, den bredde i musikken og den størrelse, der passer til øen. De 5000 gæster fyldte pladsen mellem Kikkebjerg Plantage og Fanø Skole uden at sprænge rammerne, og de fik en god oplevelse. Et bedre udgangspunkt for billetsalget til 2023 findes ikke.

Færgegæster festival

Fanø, her kommer vi! Begejstring på en fredag.

En støvet festivalplads

 En måneds tørke gav meget jordstøv på festivalpladsen i år. Men det gik alligevel.

En måneds tørke gav meget jordstøv på festivalpladsen i år. Men det gik alligevel.

 Et af festivalens kendetegn, drømmefangerne.

Et af festivalens kendetegn, drømmefangerne.

Fem ugers tørke havde ganske vist gjorde pladsen meget støvet, maden slap op fredag aften på grund af kæmpestor efterspørgsel, og garderoben havde nogle problemer fredag aften. Men det var småting, der kan rettes. Måske skal pladsen vandes næste år i ugerne op til festivalen, de lokale madboder, der må have tjent gode penge, må ’oppe’ varelagrene og skaffe mere personale for ikke at falde udmattede om sent på dagen, og garderoben må måske justeres. Men festivalen som sådan fortjener helt klart 4,5 ud af 5 stjerner. Genbrugsbægrene af plastic var også en rigtig god idé.

Festivalgæster taler sammen

Samtalerne gik på kryds og tværs, når venner mødtes.

Penge i sparebøssen

 TV-2 gav en god portion top-professionel underholdning.

TV-2 gav en god portion top-professionel underholdning.

’Danmarks kedeligste orkester’ TV-2 gav festivalen et løft, men lidt flere store navne ville ikke skade. Det kræver imidlertid også, at Fanø Vesterland får større overskud på Fanø Sommerliv, så de har penge til dyrere musik på Vesterland. Årets festival må dog også have givet lidt i sparebøssen.

 Et par sofaer, et tæppe, fire dæk og noget maling. Bingo.

Et par sofaer, et tæppe, fire dæk og noget maling. Bingo.

Sol, liv og god musik. Så stiger humøret.

Sol, liv og god musik. Så stiger humøret.

Forsangeren i Jonah Blacksmith

Populære Jonah Blacksmith var med igen-igen.

Den måde, festivalen påvirker og engagerer hele øen, var interessant at betragte. Da færgerne begyndte at lande festivalgæster fredag formiddag, var der gensynsglæde over hele linjen, dels over at se Fanø igen og dels over at se vennerne fra sidste år igen. Der var telte i mange forhaver langs Vestervejen, og mange tjente en god skilling på at leje værelser ud. Supermarkederne og butikkerne fik ekstra handel, især i formiddagstimerne, og da festivalen var slut, var der søndag lange bilkøer ved færgen hele dagen, selv med tre færger. De mange gæster må med andre ord have skæppet lidt i kassen hos sommerhusejerne også.
Den gamle redaktør blev allerede torsdag engageret i det hele, da en frivillig fra Holstebro på færgen søgte råd om at komme til Rindby Forsamlingshus, hvor hun skulle overnatte i sit telt i baghaven. Det blev til et lift derud, og hun kunne fortælle, at det var hendes første gang som frivillig på Vesterland. Hun havde også været frivillig på Skagen Festival. Begge festivaler kræver nu et medlemskab til 100 kroner for at være frivillig, men det så hun ikke som noget problem.
Børn skulle der også betales for i år, så mange lod deres børn blive hjemme. Og det er ærlig snak og god fornuft. Børn og alkohol er en dårlig blanding, og en festival er nu en gang en fest med masser af øl, vin og shots – og højtråbende, glade mennesker. For ikke at nævne høj musik.

Flere siddepladser

Vis mig vej…

I forhold til 2021 var der i år et nyt område ved indgangen, Forhaven. Her var garderoben, og her var der ekstra siddepladser og en storskærm, så man kunne følge med i musikken. De mest populære siddepladser var dog langs ’restaurantgaden’, hvor Burger Boys var det store hit i år. Her holdt mange vennegrupper fest det meste af dagen, og det var lidt ærgerligt for dem, der søgte en siddeplads, når de stod der med mad og drikkevarer. Men det kan Fanø Vesterland jo ikke gøre meget ved. Man kan kun opfordre til at give plads til de spisende, og de spisende skal måske blive bedre til at spørge, om de må sætte sig ved de ledige pladser, der trods alt var der. Andre mennesker er ikke farlige!
Den gamle redaktør er ikke musikanmelder, så det kan kun blive helt subjektivt at fremhæve navne. Men Kellermesch gav alt, de havde i sig og skabte en forrygende koncert for os, der kan lide hård rock, Nicklas Sahl, der kommer i Toppen af Poppen på TV2 den 10. september, funklede og fortryllede og må simpelthen blive den ny Thomas Helmig. Læssevis af talent.

Billetsalg fra 3. oktober
Benjamin Hav henrykkede ifølge andre medier tilhørerne, og i Drømmeteltet var der mulighed for at drømme sig lidt væk med mange spændende og anderledes navne. Så kan vi jo kun drømme om Minds of 99 og DAD næste år. Eller andre i samme liga. Vi får se.
Billetsalget til Fanø Vester­land 1. og 2. september 2023 starter mandag den 3. oktober klokken 10.

Fanø Posten var inviteret af Fanø Vesterland

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top