Fanø klar til sundhedsturisme

Partner Myanne Olesen (t.v.), sygeplejerske Kirsten Munk og  stifter Wolfgang Förster er klar til at modtage patienter i det nye Fanø Dialysecenter.

DIALYSE – Den 3. maj blev Fanø Dialysecenter indviet i Sundhedshuset i Nordby. Centret er etableret af Wolfgang Förster, der har mere end 25 års erfaring med dialysecentre i Tyskland.

Den lægefaglige kompetence leveres af ledende overlæge Kjeld Erik Otte, Medicinsk afdeling på Fredericia Sygehus, der er knyttet til centeret.

”I første omgang har vi installeret to dialysestationer, men kan udvide med to mere. Der vil være åbent mandag-lørdag fra maj til udgangen af september, og vi kan udvide sæsonen, hvis behovet er der,” siger Wolfgang Förster.

Nyrepatienter får renset deres blod gennem dialyse, hvor dialysebehandlingen tager tre-fire timer, og typisk udføres dialysen tre gange om ugen. Når dialysepatienter er på ferie på Fanø, er behandlingen hidtil foregået på en af regionens dialyseafdelinger.

Nu ændres forholdene radikalt, og der vil kunne spares mange timers transport –udover at det også bliver muligt at booke både ferie og dialysebehandling på samme tid.

 

Samlet sundhedshus

I Sundhedshuset på Vestervejen 1 var alle kommunale, regionale og private sundhedsaktører planlagt til at kunne samles.

”Det blev de – og vi holdt samtidig fast i, at kun aktiviteter og firmaer med et sundhedsmæssigt formål, kunne leje sig ind i huset. Hellere vente på det rette, end fylde andet i huset,” indledte borgmester Erik Nørreby sin tale.

”Et dialysecenter er det rette. Et center der vil være medvirkende til, at endnu flere kan holde deres velfortjente ferie på vores ø.”

I vores tidligere omtale af Fanø Dialysecenter har både erhvervs- og turistchef Poul Therkelsen og Hanne Thyssen fra Danibo bekræftet, at det vil have et stort potentiale for turist-erhvervet.

Etableringen af dialysecenteret, har været fem år undervejs. Ældresagens lokalafdeling præsenterede Fanø Kommune for ideen tilbage i maj 2011, og senere kom Nyreforeningen med i processen.

 

‘Nej’ var ikke et svar

”Uden jeres viden og erfaring var vi ikke kommet i mål. Tak for den store opbakning,” sagde borgmester Erik Nørreby.

”Uden Kirsten Poulsen, Kjeld Kristensen og nu afdøde Poul Olsens vedblivende vedholdenhed, havde vi ikke stået her i dag. I jeres ordforråd, findes ordet ’nej’ tydeligvis ikke, og i jeres begrebsverden eksisterer begrebet – ’det kan ikke lade sig gøre’ –  tydeligvis heller ikke,” påpegede Erik Nørreby.

”Jeg er glad for, at det nu er en realitet og håber, det kommer mange af vores gæster til gode”, sagde Kirsten Poulsen, der siden 2012 har arbejdet for at få et dialysecenter på Fanø sammen med de øvrige initiativtagere.

Blandt talerne var også direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup. I sin tale understregede han det eksemplariske i samarbejdet mellem Fanø Kommune, Ældresagens lokalafdeling, Nyreforeningen og en privat virksomhed. Et eksempel til efterlevelse andre steder.

”Vi vil meget gerne samarbejde med myndighederne, men det kræver også, at kommunerne vil,” sagde Bjarne Hastrup.

”Lokalafdelingen ved Kirsten Poulsen, borgmesteren, kommunen har været med på ideen om dialysecenteret sammen med nyreforeningen. Det synes jeg er et fornemt dansk eksempel på samarbejde mellem mange parter. Det eksempel vil jeg godt bruge i mange andre sammenhænge,” sluttede Bjarne Hastrup.

 

 

Relaterede artikler

Top