Forfatteren Stinne Berg er lidt af en sundhedsblæksprutte med sine tilbud om alt fra yoga til massage og vitaminer
Hent hele artiklen som PDF her
Går man fra Hovedgaden mod Fanø Bryghus, kan man ikke undgå at lægge mærke til det, som mange nok vil betegne som en kulørt rodebutik ved Hovedgaden 107. Sundhedsmissionen PaleoPower kan man læse på gavlen.
Man kan også på skiltene på fortovet se, at man her kan få alt fra yoga over friske æg til klipning. Er man heldig, kan man også træffe den altid smilende og travle indehaver Stinne Berg i snak med en forbipasserende.
Til sidst tog den nysgerrige redaktør mod til sig og fik en aftale for at få opklaret mysteriet. Hvem er denne Stinne Berg, der på Facebook tilsyneladende ved alt om Fanø – og om sundhed? Og som her i foråret har været helt nede at ligge med mulig Covid-19 og en nedlukket forretning uden mulighed for kompensation, fordi en fysioterapistuderende som hende ikke kan få del i støtteordningerne.
Vi bænker os i yoga- og træningslokalet, der lige har fået nyt gulv. Den gode kaffe er fra tyske kunder, der har sendt masser af gaver under coronanedlukningen. De savner at komme der.
Og hun fortæller:
”Jeg er faktisk uddannet som tøjdesigner fra Odense Fagskole i 1990. Men det første job på Langeland krævede otte timers transport hver dag. Det gad jeg ikke. Så jeg tog til New York og San Fransico i USA. Alle andre på Fanø ville til Australien som au pair. Det er nok den udlængsel, vi har her på søfartsøen Fanø, der gjorde det,” fortæller hun.
Hjemme igen tog hun en hf-eksamen i Odense.
”Jeg havde så besluttet mig for at blive damefrisør. Det fik jeg skæld ud for af min dansklærer, Kirsten. Hun løb efter studentervognen og råbte ”det gør du ikke!”. For jeg var god til dansk, jeg var den første af hendes elever, der havde fået 13 i dansk. Jeg blev heller ikke frisør. Jeg tog grundforløbet, fik en læreplads hos Stuhr i København, men det var ikke så smart med dårlig ryg og dårligt knæ”, fortæller hun.
Mistede lille Niels
Hun tog tilbage til Fanø, arbejdede i en tøjbutik i Sønderho, solgte pizza i Aages Pizza ved Rindby Strand og morgenmad på den Grimme Ælling ved Fanø Bad.
I 1995 blev hun gravid med lille Niels, der døde få uger efter fødslen af en hjertefejl. Heldigvis fik hun knap et år senere Magnus, der i dag er tømrersvend i Esbjerg.
Fra 1998 læste hun til lærer, men hun dumpede i håndarbejde.
”Det var jo absurd, når jeg var uddannet tøjdesigner. Censor må have haft en dårlig dag,” griner hun.
I stedet åbnede hun Stinne Berg Design i Nordby. Lejemålet blev opsagt i 2004 efter to år, og hun tog igen til USA, nu for at passe og undervise en pokerspillers barn i dansk i Las Vegas. Men hun måtte hjem. Og her fik hun lyst til at skrive bogen Hvad dragkisten gemte. Den blev den bedst sælgende dialektbog nogensinde med 2000 solgte eksemplarer.
Snigende slidgigt, hårtab og begyndende sklerose, som hun omkring 2009 forgæves prøvede at negligere, fik hende til at interessere sig for paleo-mad eller stenaldermad, som nogen også kalder det. Og hun fandt ud af, at dét og træning, træning og atter træning gjorde hende rask. Så det har været hendes mission siden. i dag dyrker hun yoga, windsurfer, vægttræner og cykler konstant. Og driver Sundhedsmissionen, så andre kan lære det samme.
Tekst og foto:
Finn Arne Hansen
Blå bog Stinne Berg
Stinne Højrup Berg-Jensen eller Stinne Berg, som hun blot kalder sig, er 47 år, født den 8. juni 1972. Hun er indfødt fannik fra Nordby.
Hendes mor Ida Højrup har haft rideskole, og hendes selvvalgte far er honningavler Helmuth Otto Valentin Riegler.
Hun er fysioterapeutstuderende og indehaver af Sundhedsmissionen PaleoPower i Nordby, er uddannet tøjdesigner og massør, har en hf-eksamen, en kort karriere som frisørelev, har haft tøjbutik og er forfatter af flere bøger om Fanø og sundhed.