Ny ø-læge med rockguitar

Anders Frey forlod København og en lovende forskerkarriere for at blive læge og rockmusiker på Fanø

Download hele artiklen her

Da Anders Frey som 20-årig flyttede fra Fanø, var det i høj grad for at komme væk fra det lille samfund, hvor alle vidste alt om hinanden.
Men da han for fire år siden flyttede tilbage med sin familie, skyldtes det, at han var blevet træt af den anonymitet, han netop havde opsøgt i København.
”Jeg savnede det nære samfund, havet, naturen, vestenvinden og de store vidder, men det var faktisk på Julies initiativ, vi flyttede herover,” siger Anders Frey med henvisning til sin hustru, Julie Frey, der ellers kommer fra Sjælland.
Men siden har han engageret sig fuldtonet i sin ungdoms lokalsamfund som læge, musiker og festivalarrangør.

I denne weekend 13.-15. september løber folkemusikfestivalen Godtfolk af stablen i Nordby og Sønderho efter at have holdt et års pause. Og det er Anders Frey, der som ny formand for styregruppen har været med til at trække den i gang efter Niels Thorlund, som er trådt i baggrunden.

Forskellige hatte
”Jeg syntes, det kunne være sjovt at prøve at booste folkemusikken på en ny måde, og jeg vidste jo, at festivalen havde skrantet lidt i nogle år,” siger Anders Frey, som serverer kaffe i musikstudiet i familiens røde Fanø-hus i den nordlige ende af Nordby.

Anders og Julie Frey har købt et traditionelt rødt Fanø-hus i Nordby.

”Der er nok kommet lidt mere folkrock og måske en lidt yngre profil rent musikalsk. Men vi synes også, det er vigtigt at fastholde traditionerne, fanømusikken og fanøballerne.”
Når Anders Frey ikke arrangerer festival, kan man den ene dag opleve ham selv stå på scenen ved Striens havefest og fyre den af på rockguitar i det efterhånden velrenommerede band Barquentine og så om mandagen møde ham som læge i lægehuset i Nordby.
”Det er selvfølgelig lidt specielt. Jeg har da haft patienter, der er kommet ind og har sagt: ’Det er da ham dér guitarfyren.’ Så siger jeg ja, men i dag er det så lægen, så nu er det noget andet,” siger Anders Frey, der begyndte på fuld tid i lægehuset den 2. september efter i en periode at have arbejdet der som vikar.
”Jeg er bevidst om, at jeg tager de forskellige hatte på, når jeg gør det, men ud over det må folk tage mig, som jeg er. Jeg er flyttet herover for at have et liv med musik og med fester og med børn og med alt mulig andet. Det er så enkelt, at det dér er mit arbejde, og så er der alle mine andre passioner,” siger Anders Frey, der er meget opmærksom på at adskille rollen som læge fra ham, der også kender mange af patienterne uden for konsultationsværelset.

Tavshedspligt
”Jeg er professionel, når jeg sidder dernede. Så er jeg lægen Anders, og når jeg er på arbejde, har jeg tavshedspligt. Men det sker da, at snakken falder på musik eller andet, når den lægelige del af konsultationen er overstået, og det er egentlig også ret hyggeligt.”
Anders Frey har opgivet en ellers lovende karriere som forsker for at blive praktiserende læge på Fanø.
Hans speciale var urologi, som beskæftiger sig med urinvejene. Han forskede især i bivirkningerne efter operation for prostatakræft, blandt andet mænds rejsningsproblemer. Han har med sine opdagelser været med til at ændre lægevidenskabens syn på de problemer, som behandlingen for prostatakræft kan give.
”Jeg har altid været glad for urologien, men arbejdsvilkårene i det offentlige sygehusvæsen er ikke ret gode. Jeg er desværre så tilpas antiautoritær, at jeg ikke trives i et system, hvor jeg ikke kan få lov til rigtig at have indflydelse,” siger han om sin beslutning.
”Den anden dimension er, at jeg kan ret godt lide at være læge her, fordi det er en anden nær måde at være læge på, hvor man skal forholde sig til folks personlighed på et andet niveau. Og så kan jeg også godt lide, at almen praksis jo er ret bredt, det er jo alle mulige former for sygdomme, hvor urologien bliver lidt mere nørdet.”
Anders Frey går nu i gang med at tage speciale i almen medicin. Og som planerne ser ud, er det meningen, at han, når han om nogle år er færdig, vil købe sig ind i lægehuset, der har været til salg i godt et år.

Nye plader
Ud over det nye job har Anders og Julie Frey og deres musikervenner også flere nye plader på vej. Bandet Heather Hill, hvor Julie Frey synger sine egne sange, og hvor Anders Frey spiller guitar, udgiver den 20. september en plade, der har været ti år undervejs.
De har sammen med den tyske konservatorieuddannede sanger og tilflytter til Fanø, Simon Voigt, dannet en trio, som det er meningen skal ud at spille musikken fra pladen.
Og umiddelbart efter, at shanty-rock-bandet Barquentine den 19. oktober har givet koncert på Realen, går de i gang med at indspille en ny plade. I begyndelsen brugte bandet de oprindelige melodier til de gamle sømands-arbejdssange.
”Men til over halvdelen af numrene til den nye plade har jeg faktisk kun brugt teksterne, og så har jeg skrevet ny musik til,” siger Anders Frey.
Ideen til Barquentine opstod for nogle år siden, fordi Anders Frey kendte de gamle sea shanties gennem sin stedfar, Peter Frey, der sang med i Stork Ejlænder Shantykor.
”Der var nogle af de dér sange, jeg godt kunne lide, og så faldt mig og Julie over et norsk kor, der hedder Storm Weather Shanty Choir, der spiller nogle lidt friskere udgaver af det. Så tænkte vi, at hold da kæft, det kunne blive fedt, det her, hvis man gav det en spand kul og satte Julie til at synge dem,” siger Anders Frey.
Og siden er det gået slag i slag, hvor Barquentine blandt andet har spillet på Skagen Festival.
Anders Freys musikinteresse stammer dels fra hans nordjyske far, der også var musiker. Dels blev den sparket i gang i det levende musikmiljø, der eksisterede på Fanø, da han boede her, fra han var ti, til han blev 20 år.

Anders Frey tilbringer mange timer i det musikstudie, som han og hustruen, Julie Frey, har indrettet i deres hus.

Folkemusik retur
”Da var det den rytmiske musik, vi spillede. Hvis ikke du spillede Jimmi Hendrix eller Stevie Ray Vaughan, så kunne du godt pakke din guitar sammen og gå hjem, og det der med folkemusikken og Fanø-musikken, jo, den var her, men den var godt nok ikke moderne,” siger Anders Frey.
”Og så var det sjovt at komme tilbage og se, at det hele var vendt fuldstændigt på hovedet. Nu er der nærmest ikke noget rytmisk musik herovre, nu er det folkemusik det hele.”

Tekst og foto: Keld Nissen

Blå bog for Anders Frey

Anders Frey. Grafisk bearbejdning: Tina Foldager.

• Anders Frey, 35 år.
• Kokkelærling på Nørby Kro og restaurant Pille Ville i Nordby i to et halvt år. Kogtved Søfartsskole i Svendborg i et halvt år.
• Studenterkursus i København.
• Medicinstuderende Københavns Universitet 2008-2015. Sideløbende forskerkarriere
inden for urologi.
• Klinisk basisuddannelse på Fanø og i Esbjerg 2015-2016.
• Introduktionsstilling, urologi, Esbjerg 2016-2017.
• Diverse vikariater 2017-2018. Ph.d.-studerende, urologi,
• Sydvestjysk Sygehus 2018-2019.
• Læge i lægehuset på Fanø 2. september 2019.
• Gift med Julie Frey, freelanceoversætter og -korrekturlæser, musiker samt byrådskandidat for Alternativet.
• Parret spiller sammen i Barquentine og Heather Hill.
• De har børnene Max på 10 år og Mille på 7.

Relaterede artikler

Top