Erfaren viceborgmester undrer sig over timing i Esbjergs planproces

Viceborgmester Erik Nørreby, der har medvirket til syv kommuneplaner, undrer sig meget over processen hos Esbjerg Kommune.

 

KOMMUNEPLAN – De store planer om udvidelse af Esbjerg Havn blev første gang offentliggjort i juni 2017, og både borgmester og oppositionsleder sidder i havnens bestyrelse.

Alligevel står der ikke ét ord om planerne i Esbjergs nye kommuneplan, som blev endelig vedtaget i december sidste år.

I stedet skal der laves et tillæg, som traditionelt får meget mindre opmærksomhed i debatten, og forløbet undrer Fanøs mest erfarne politiker.

”Jeg synes, det er mærkeligt, når planerne allerede var fremme ved Skt. Hans sidste år og har været på tegnebrættet længe, for kommuneplanen blev jo først færdig sidst på året. I min optik er det meget underligt, at man ikke har taget det med i processen,” siger Fanøs viceborgmester Erik Nørreby (V).

Op til sidste valg sad han selv som borgmester gennem 12 år, og har før det siddet 16 år i byrådet.

”Jeg har været med til at lave kommuneplan syv gange, så jeg kender altså lidt til processen. Og det her er enten en bevidst handling for at skyde det ud, eller også er det simpelthen bare dårlig planlægning og dårligt forvaltningsarbejde.”

Men kommunen fik jo først en formel ansøgning fra havnen sidst på året?

”Vi har før – og det har mange andre kommuner også – selv lagt ting ind i kommuneplansrammerne, selvom der ikke forelå en konkret ansøgning endnu. Det kunne f.eks. være, at man tog en halv mio. kvm jord langs motorvejen og sagde, at her kunne være tung industri, for på den måde at være forberedt på fremtiden. Selvfølgelig kan der altid komme noget, man ikke havde planlagt – f.eks. det store datacenter i Esbjerg. Der kunne man godt have haft den strategi, at man ikke offentliggjorde noget. Sådan en proces er naturlig nok – man kan jo ikke vide alt,” medgiver Erik Nørreby.

”Men min pointe med Esbjerg Havn er, at man i lang tid har vidst, at man ville lave udvidelsen. Der kunne man godt have lagt nogle rammer ind. Så laver man rammerne, og så får man senere konkrete ansøgninger ind, der skal udfylde rammerne.”

Generelt undrer Erik Nørreby sig over processen i lyset af sin lange erfaring.

”Hvis det er os på Fanø, der ser spøgelser, så er det måske bare almindelig forvaltningsmæssig sjusk. Men det er i hvert fald ikke en normal, optimal kommuneplanlægning.”

Borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg har tidligere her i avisen afvist, at der er ’fejet noget ind under gulvtæppet’, så der er ’ingen grund til at lede efter konspirationsteorier’, som han sagde.

Relaterede artikler

Top