At vise naturen i naturen

Lycium set fra vejen ved Fanø Bad.

Det blev et tilløbsstykke, da advokaten Steen Lassen, hvis familie har haft tilknytning til Fanø i over 100 år, præsenterede udstillingscentret Lycium med placering i klitterne ved Fanø Bad den 22. juni i sundhedshusets store sal i Nordby. Og vi, der var til stede, blev ikke skuffede. Bjarke Ingels Group har igen vist, at de er et arkitektfirma i verdensklasse.
Vi så et særdeles smukt bygningsværk, der som en sandbunke smyger sig ind i landskabet, reflekterer lyset ved Vadehavet på smukkeste vis og på ingen måde generer øjet, tværtimod.
Centret eller museet bliver uden tvivl et plus for Fanøs turisme og økonomi. Arbejdspladser er der jo i det hele året rundt, og der er nok en god chance for at få nogle af de ansatte til at bosætte sig på den ø, de skal formidle – hvis de da ikke bor her i forvejen. Vi har jo mange højtuddannede, som sikkert gerne vil bytte en pendlertilværelse ud med et job på øen.

Finansieringen af Lycium, hvis nutidspris blev nævnt som 70 millioner kroner, lader heller ikke til at være et problem. Flere store fonde har allerede vist deres interesse.

Området ved Fanø Bad er imidlertid som Natura 2000-område et af de mest beskyttede, man overhovedet kan forestille sig. Der er næppe den regel i Danmark og EU, der ikke skal bøjes, for at nå målet: At vise naturen i naturen. Betyder det, at vi skal give op på forhånd?

Svaret herfra er nej. At få et bygningsværk, der bliver et af verdens smukkeste i et af verdens mest spektakulære scenerier, er så fantastisk en mulighed,
at man for en gang skyld må se naturen ved Fanø Bad som det, den er: Et kulturlandskab, der ændrer sig.

Man kan endda håbe på, at Lycium vil være en så stor kontrast til de kedelige byggerier, der ligger ved Fanø Bad, at de med tiden bliver udskiftet med noget smukkere. Måske får Lycium en afsmittende effekt, vi kun kan drømme om.

Lycium, ja tak!

PS. Tak til Bjarke Ingels Group (BIG) for lån af illustration.

Relaterede artikler

Top