Endnu en tysk familie har valgt at flytte til Fanø. Er glade for skolen, det velfungerende sundhedssystem og den nemme måde at blive iværksætter på
INDVANDRING – Fanø er blevet en tysk familie rigere. Sabine og Julius Simoleit, henholdsvis 37 og 43 år, har valgt Fanø til og valgt det travle liv i ’den lille by Lüneburg med 80.000 indbyggere’ fra. Nu skal livet leves på dansk sammen med deres tre børn, og Sabine har sågar kastet sig ud i at stifte sit eget firma efter en travl sæson som medarbejder på Sønderho Kro.
Det startede med, at de besøgte Fanø som turister. Julius har en tysk far og en dansk mor, der drev restaurant i Villa Nina på Fanø, så Fanø og Danmark er ikke ubekendte størrelser for ham. Han taler også fint dansk. Sabine er 100 procent tysk og knokler med det danske sprog hos FOF. Hun kom første gang til Fanø for 11 år siden, da hun skulle præsenteres for svigermoderen. Siden gik det hak i hak, og de endte med at blive gift i 2013 på stranden i Sønderho!
At være selvstændig, som Sabine nu er igen med Sabines Rengøringsservice, er ikke nyt for hende. Hun havde på et tidspunkt en børnetøjsbutik i Lüneburg, hvor hun solgte skandinavisk kvalitetstøj. Hun arbejdede også med professionel rengøring. Og her på Fanø har hun spottet et hul i markedet, hun mener at kunne udfylde.
Julis Simolet er uddannet ’Automobilkaufmann’ og var i Lüneburg filialchef i en bilforhandlerkæde med syv butikker. Her arbejdede han efter Sabines mening alt for meget. I dag arbejder han som indkøber for samme firma og kan arbejde mange timer fra hjemmet på Gammel Postvej i Nordby.
Huset besluttede de allerede for seks år siden, at de gerne ville eje. Købet skete i 2019, og så blev huset renoveret i stor stil.
”Efterhånden kender vi alle håndværkere på Fanø,” siger de i munden på hinanden og griner. De danske priser ’på alt’ griner de dog ikke af.
Sabines indtryk af Danmark er, at tingene er mere afslappede, også i skolen.
”Klasserne er mindre, og alle er venlige. Der er en god stemning.”
Og når man møder op på et lægehus eller en klinik, er der ikke lange køer. Tingene glider bare bedre, mener hun. I Tyskland kan man dog selv vælge læge og specialist, påpeger Julius. Og så kan de begge lide, at Danmark så digitalt et land. Skal man stifte firma i Tyskland, skal man stille med en masse papirer hos Finanzamt, i Danmark går man bare på Virk.dk.
Mens far Julius arbejder og pusler om sin motorbåd, og mor Sabines knokler med det danske sprog og at lægge planer for sit firma, har børnene kastet sig ud i livet på Fanø. Datteren er begyndt i sejlerskole, og drengene har kastet sig over fodbold, svømning og klaverspil.
Vi siger velkommen hertil!
Tekst og foto: Finn Arne Hansen