Coronakrisen gav medvind for ung iværksætter

Journalist Lars Düwel fra Nordby har på et år skabt streamingvirksomheden WestStream, som han håber på at kunne leve af. Det startede med coronabanko

Hent hele artiklen som PDF her

IVÆRKSÆTTERI – Når journalist Lars Düwel fra Nordby skal forklare, hvad hans firma WestStream laver, gør han det bedst ved at vise sit udstyr frem: En bunke iPhones, kamerastativer, telelinser til telefonerne, hovedtelefoner, små robotter, der kan bevæge og dreje og vippe mobiltelefonerne under optagelserne samt en iPad, der styrer hele showet med særlig software.


Lars Düwel med nogle af sine små robotter, som kan holde mobilen, tilte og panorere med den. Han kan styre adskillige enheder fra sin iPad.

Med det udstyr kan han lave streamingudsendelser om alt fra bankospil, fodboldkampe, koncerter, gudstjenester, opstillingsmøder og meget mere på Facebook – i en helt uhørt god kvalitet. Når man ser optagelserne, tror man, der er et helt hold af kamera- og lydmænd m/k med professionelt udstyr inde over.
Men det er bare unge Lars fra Nordby, ene mand.

Coronabanko til en start
På Fanø har mange af os oplevet den spæde start for knap et år siden, da Lars Düwel sammen med sin samlever Rikke Baltzer Knudsen arrangerede coronabanko på Facebook og skaffede øens hårdt ramte virksomheder over 50.000 kroner i omsætning. Banko arrangerer han stadig for blandt andet Rindby Forsamlingshus, men sin omsætning henter han ved større opgaver som streamingudsendelser af Superliga-træningskampe.

Fra Peru til Corona
Men lad os spole tilbage til begyndelsen af 2020. Lars har siden foråret 2019 været journalistvikar på DR P4 Syd, og da vikariatet lige er sluttet, er han og Rikke taget på en planlagt ferie til Peru. Turen skal vare fem uger. De sidder en dag i februar og nyder livet i en swimmingpool.
”En amerikaner kommer så og begynder at tale om Corona, som vi ikke vidste noget om. Vi tænkte ikke nærmere over det, før vi kommer hjem og opdager, at også Danmark er ramt. Den 11. marts bliver alt lukket ned. Hvad skal jeg så, tænkte jeg?”
Lars Düwel fandt dog et guldkorn. Han fandt på at lave coronabanko som et streamingarrangement i fire lange timer hjemme i stuen – en enorm opgave, viste det sig. Men heldigvis var Rindby Forsamlingshus klar til at hjælpe. Der blev solgt hundredvis af plader.
”Det gav 52.000 kroner på en uge, og langt de fleste blev brugt på gavekort, som blev købt i øens butikker,” fortæller han.

Bankospillet fik stor ros
”Vi havde åbent hus i dagene efter bankospillet, hvor folk kom og hentede præmier. Folk sagde, ’det var noget helt andet end at sidde i et forsamlingshus. Der var ingen gråhårede damer, der tyssede på en, og man sad hjemme i sin egen stue og hyggede sig med hele familien’. Og så fik jeg ideen til at bruge Facebook Live for at nå ud til en helt anden målgruppe og på, hvordan man laver en ’rigtig’ produktion med flere kameravinkler, mikrofoner, grafik og så videre,” fortæller Lars Düwel, der i dag er rykket ind i kontorfællesskabet på Færgevej 2 i Nordby.

Efterlysning på LinkedIn
For at blive klogere, lagde han en efterlysning ud på LinkedIn og fik et tip om at kontakte journalist Lars Græsborg Mathiasen, der på det tidspunkt havde SmartStream og lavede Kongressen, en podcast om amerikansk politik. Og det var en god idé, skulle det vise sig.
”Jeg fik lov at ringe og vi talte sammen i to timer. Han øste ud af staldtip. Jeg skylder ham virkelig en stor tak. Så jeg slog hul på børneopsparingen og begyndte at købe udstyr og gik i gang med at kontakte mulige kunder. Jeg fik blandt andet lejlighed til at streame AGFs første fodboldtræning efter coronanedlukningen den 11. maj. Jeg filmede deres træning og interviewede cheftræner David Nielsen. Imens kunne seerne stille spørgsmål på Facebook, og dem stillede vi så videre til ham. Det fungerede bare virkelig godt, og jeg tænkte: Det her kan noget!”

Fremgang for firmaet

Med det rette udstyr kan Lars Düwel fra WestStream lave flotte produktioner, også udendørs som her på Nordby Havn.

Med det rette udstyr kan Lars Düwel fra WestStream lave flotte produktioner, også udendørs som her på Nordby Havn.

Og det kunne det. Siden da er det bare gået frem. Lars Düwel skråstreg West­Stream har lavet ølsmagning for Fanø Bryghus, midnatskoncerter med Peter Uhrbrand og band i Sønderho Forsamlingshus med seks gæster per aften, så det passede med de 10 i alt, som forsamlingsforbuddet dengang lå på, et opstillingsmøde hos Venstre i Varde, opgaver for Business Esbjerg, opgaver for Socialdemokratiet i Aabenraa – og mere fodbold.
”Så lige nu kan jeg leve af det. Her i januar og februar nåede jeg mine omsætningsmål, men nu må vi se, om det fortsætter, når coronaen begynder at lægge sig,” smiler iværksætteren fra Nordby, som ser ud til at have fundet sin helt rette hylde.

Vil man se en flot produktion fra Sønderho Forsamlingshus fra WestStream, så klik på billedet eller klik på her

Blå bog Lars Düwel

Lars Düwel stammer fra Løjt Kirkeby ved Aabenraa.
Han er 30 år, født den 28. august 1990.
Han har siden 2018 boet et lejet hus i Nordby med kæresten Rikke Baltzer Knudsen, der er ansat som journalist i Jysk-Fynske Medier.
De flytter snart til et hus, de har købt på Vestervejen i Nordby.
Tilknytningen til Fanø skyldes, at hans forældre har haft sommerhus på Larses Toft siden 2005.
Efter gymnasiet var han en tur i Livgarden, på Askov Højskole, arbejdede som telefonsælger for Morgenavisen Jyllands-Posten og uddannede sig til journalist på Syddansk Universitet i Odense.
Han kom i praktik på dagbladet Børsen, og her fik han også sit første job som færdiguddannet journalist.
Da samleveren Rikke skulle på udveksling på Nuuk Universitet i Grønland, tog han med.
Han arbejdede her i kulturhuscafeen Katuaq og blev siden journalist på et af de to landsdækkende medier i Grønland, Sermitsiaq.
De flyttede hjem til Danmark i 2017, og i de følgende år var han blandt andet journalistvikar på Dagens Medicin, redaktør af Fanø Posten og freelancer for Børsen, som hyrede ham til at dække den store Genan-sag i Byretten i Viborg.
I 2020 stiftede han sit firma WestStream.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top