Telebus har overtaget taxakørslen – restauratører raser

TELEBUSORDNING – Kommunen har skrottet planerne om, at det er økonomisk holdbart at lade en taxa køre rundt på Fanø.

Derfor har den indgået en aftale med Esbjerg Taxa, hvor der i stedet indsættes en såkaldt telebus, der kan bestilles til at køre fra stoppested til stoppested med en bestillingstid på to timer. Telebussen er udstyret med lift, da den samtidig skal fungere som visitationsbus for borgere på Fanø med det behov.

Den nye telebusordning og afskeden med taxaen vil ifølge Iver Cenholt, ejer af Nørby Kro, få store konsekvenser for hans forretning.

”Man skulle jo tro, at kommunen bevidst var ude på at slå os ihjel. Jeg tænker umiddelbart, at de må have slået hovedet hele bundtet,” siger Iver Cenholt.

Han giver et eksempel: Den 19. oktober har kroen et arrangement med James Rasmussen Trio.

”Der har vi nogle gæster fra Esbjerg, og det er nogle af de tunge drenge. Der kommer 16 mand ved ét bord, og de lægger virkelig nogle penge. De ringede her for to timer siden og ville snakke om at annullere deres bestilling, for hvordan skulle de komme herud og tilbage igen. Så skulle jeg tilbyde at køre dem selv, men så skal jeg køre frem og tilbage for at redde kommunen. Det kommer ikke til at ske i ret lang tid,” siger Iver Cenholt.

”De trækker gulvtæppet væk under os. Det bliver meget mærkbart det her. Hvis vi har et guldbryllup, så vil folk jo ikke hjem allerede klokken 23.”

Ikke fleksibel nok

Hos Kellers Badehotel ved Fanø Bad er man overbevist om, at den nye ordning vil betyde færre kunder.

”Jeg synes ikke, ordningen er fleksibel nok. Den gør, at mange af vores lokale gæster, som vi jo lever af, ikke kan være lige så spontane og tage ud at spise, fordi de skal være bekymrede for, hvordan de kommer hjem,” siger Sanne Juul Jensen, der sammen med sin mand, Lars, forpagter stedet.

”Vi er jo ikke ligefrem i gåafstand fra færgen, så vi kommer uden tvivl til at miste gæster på det her hen­over vinteren.”

Kommunen har fået en række tal fra Esbjerg Taxa, der viser, at der i gennemsnit har været ti taxature om dagen på Fanø det sidste stykke tid. Men Sanne Juul Jensen mener ikke, at det er retvisende for brugen af taxa.

”Man skal tænke på, at de tal stammer fra en periode, hvor vejret har været godt, og hvor folk derfor har kunne tage cyklerne. Det er klart, at der vil være større efterspørgsel efter en taxa om efteråret og vinteren.

Men er det i sidste ende kommunens ansvar at sørge for, at jeres gæster kommer frem og tilbage?

”Jeg må jo ikke transportere gæster, for det har jeg ikke bevilling til. Det er måske ikke kommunens ansvar, men hvad skal vi så gøre? Så skal lovgivningen laves om, så det bliver Uber på Fanø, så skal jeg dælme nok få mine gæster frem og tilbage, men jeg er selvfølgelig heller ikke interesseret i at tage brødet ud af munden på taxavognmand,” siger Sanne Juul Jensen.

En svær sag 

”Jeg vil gerne medgive over for kommunen, at det er en kompleks sag, for de skal jo også drive en forretning, ligesom jeg skal. Men der er jo også den risiko ved det her, at folk sætter sig bag rattet med alkohol i blodet, fordi de ikke kan få en taxa eller en telebus.”

Telebusordningen startede den 8. oktober, mens der kommer en ændret køreplan for bussen den 22. oktober.

Relaterede artikler

Top