Strikkefestival flygter fra eventplads

Hele artiklen i PDF-format

STRIKKEFESTIVAL – Efter endnu en Strikkefestival med vind i teltene og en vandstand, der tvang gæsterne til at smide sko og strømper, har arrangørerne Jørgen og Christel Seyfarth fået nok. Næste år kommer Strikkefestivalen ikke til at blive gennemført på den såkaldte eventplads; p-pladsen ved siden af lystbådehavnen på Fanø.

”Vi kommer til at stå for Strikkefestivalen i 2019 og nok også i 2020. Men det kommer til at foregå et andet sted, for det er for risikabelt for os nede på den plads. Vi er meget udsatte over for vejret,” siger Jørgen Seyfarth.

Strikkefestivalen 2018, der blev afholdt 20.-23. september, blev igen i år en kamp mod både vind og vand. Værst stod det til om fredagen, hvor Postvejen omkring middagstid og ud på eftermiddagen blev oversvømmet. Tre boder inde i festivalsteltet måtte rykkes, fordi vandet løb ind i teltet.

”Vandet steg ind over kajen, og det er vi vant til. Men at det pludselig steg så meget og så hurtigt havde vi slet ikke taget højde for,” siger Jørgen Seyfarth.

Fri for katastrofer

Han forklarer, at man havde taget sine forholdsregler ved blandt andet at sikre festivalsteltet med stormpløkker og ekstra stropper. I det store helhedsbillede slap Christel og Jørgen Seyfarth med skrækken, og festivalen blev gennemført uden større katastrofer. Strikketøj, scene og alt det tekniske udstyr gik fri for skader, og gæsterne holdt humøret højt på trods af vejret.

”Men vi tør altså ikke håbe på, at tredje gang er lykkes gang,” siger Jørgen Seyfarth.

I 2017, hvor Strikkefestivalen for første gang blev afholdt ved eventpladsen, kæmpede arrangørerne ligeledes med hård vind og forhøjet vandstand.

Kommunen har ellers postet en del penge i at gøre pladsen attraktiv for arrangører som Christel og Jørgen Seyfarth. El-ledninger er blevet trukket under jorden hen til pladsen, og der er blevet udgravet kloakforsyning. I foråret blev der fjernet en stor del af den muld og fugtige sandjord, der lå på pladsen, og i stedet blev der lagt knust asfalt ud for at stabilisere overfladen, så området uden problemer kan bruges til parkeringsplads.

Borgmester Sofie Valbjørn finder det uheldigt, hvis parret ikke ønsker at blive – men henviser til at forvaltningen har inviteret dem til et møde.

“Vi må se, om vi kan finde en løsning. Der findes jo mange forskellige måder at komme den slags til livs på, men det skal selvfølgelig være inden for rimelighedsens grænser,” siger borgmesteren.

Men hvis du står og ser på pladsen, ser du så en parkeringsplads eller en eventplads?

“Jeg vil rigtig gerne, at det bliver begge dele. Jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis det bare er en trist parkeringsplads.”  

Jørgen Seyfarth gør sig allerede tanker om, hvor næste års festival kommer til at udfolde sig, og hvordan det kommer til at se ud.

Samarbejde med hallen

”Vi tænker at indgå et samarbejde med Fanø Hallen, hvor der er en parkeringsplads ved siden af. Hvis vi kan rejse et telt dér, så ligger det dog mere beskyttet. Det telt skal så ligge i forlængelse af hallen, og der kan vi skabe en illusion af at være ved stranden,” siger Jørgen Seyfarth.

”Hele væggen rundt i hallen kan dekoreres med billeder med motiver af strand- og klitmiljø. I loftet laver vi en himmel, hvor vi trækker gardiner hen over med blåt lys bagved, som så skal illustrere himlen og solen. Det er de spæde tanker, vi har gjort os.”

 

Fanø Vesterland: Hvad vil man med pladsen?

AMBITIONER – En anden arrangør, der hvert år må sætte sin lid til vejrguderne, er Jesper Møller Pedersen. Én gang om året står han for musikfestivalen Fanø Vesterland, der også afholdes på eventpladsen. Han savner en plan fra kommunens side om, hvad  man vil med pladsen ved lystbådehavnen.

”Vi har en kommune og en ø, der brander sig på Vadehavet og på vores unikke natur. Så er vi så privilegerede, at vi har en fantastisk plads på en tange, der ligger lige ud i alt det, som vi brander os på. Så jeg savner, at man finder ud af, hvad det helt præcist er, man vil med den plads,” siger Jesper Møller Pedersen, der mener, at udfordringerne må kunne løses.

“Det må krible i fingrene på kommunens arkitekter for at finde på nogle løsninger, der gør, at pladsen kan modstå vind og vejr. Hvis det indebærer at bygge en betonmur på en halv meter rundt om pladsen, så må det være sådan, det er.”

Fanø Vesterland arrangeres i maj måned og havde i år et fantastisk vejr. Fri for klager gik festivalen dog ikke, og de handlede især om én ting.

”Folk synes, belægningen er for dårlig. Det er hårdt at gå rundt på knust asfalt i to dage,” siger Jesper Møller Pedersen, der dog ikke har i sinde at tage sit gode tøj og forlade pladsen.

”Det er en del af Fanø Vesterlands DNA, og det ville ikke give mening for os at lave festival på en græsplæne, der lige så godt kunne ligge i Tjæreborg. Så vi bliver, men det er ærgerligt, at man ikke har større ambitioner for pladsen.”

ENT-formand Christian Lorenzen vil gerne høre om ønskerne fra Jesper Møller Pedersen – og andre interesserede.

”Det vil vi rigtig gerne tage en dialog med de store arrangører om – både med de nuværende og potentielle nye om, hvad de forestiller sig med pladsen,” siger Christian Lorenzen.

Han understreger, at der er sat 750.000 kroner af næste år til at gøre pladsen færdig, hvilket blandt andet indebærer rekreative områder.

 

Fannikerdagene bliver på havnen

FANNIKERDAGENE – Alt tyder på, at Fannikerdagene alligevel får lov til at holde deres årlige fest på parkeringspladsen ved færgeoverfarten.

På et ENT-udvalgsmøde den 30. september indstillede udvalget nemlig til Esbjerg Kommune, der har myndigheden på området, at ’forskriften for udendørs støjende kultur- og musikaktiviteter tilbageføres til den tidligere forskrifts bestemmelser’.

Det betyder, at Fannikerdagene igen kan få bevilling til at spille musik indtil kl. 02.

”Det er vi selvfølgelig glade for. Vi går ud fra, at den endelige godkendelse er en formalitet, og så bliver det godt at få noget arbejdsro,” siger Trine Buhl, frontkvinde i Fannikerdagene på Fanø.

For udsat for vejret

Alternativet havde været, at Fannikerdagene skulle holdes på eventpladsen, hvilket har været en prioritet for kommunen ifølge Trine Buhls oplevelse.

Men det har foreningen kæmpet med næb og kløer for at undgå, da store dele af indtægterne falder de sidste timer indtil klokken 2 primært oppe i baren og fordi, eventpladsen er for udsat for vejret.

”Vores arrangement er ikke egnet til at komme hen på eventpladsen. Det er blandt andet på grund af de samme risikoelementer som blæst og vand, som Strikkefestivalen også har kæmpet med,” siger Trine Buhl.

Relaterede artikler

Top