Sommerhussalget på Fanø er halveret

Sommerhussalget er bremset meget op i år, mens villa- og rækkehussalget først bremser op nu. EDC har fif til hurtigt salg

Hent artiklen fra avisen som PDF her

EJENDOMSMARKEDET – Da Corona kom i marts 2020, strømmede turisterne til Fanø, og det fik efterfølgende salget af sommerhuse til at boome. De mange gæster udefra faldt for Fanø. Men i år er det stilnet kraftigt af, ja faktisk halveret i forhold til 2021.
I de første 10 måneder af 2022 blev der solgt 68 sommerhuse mod 154 sommerhuse i samme periode i 2021. I de samme måneder af 2020 lå salget på 143. Før Corona, i 2019, lå salgstallet i samme periode på fornuftige 111. Det viser tal, som Boligsiden har gravet frem for Fanø Posten.

Er markedet støvsuget efter de to hektiske år? Og har de nye ejere i mindre grad end andre steder på Vestkysten solgt igen for at score en hurtig gevinst? Det har vi spurgt EDC Fanø om.
”Nok ikke helt støvsuget. Der er egentlig en okay tilgang af sommerhuse, og lige nu får vi flere sommerhuse ind, der først skal sættes til salg til foråret. I forhold til nye ejere der ønsker at høste gevinsten, ser det ikke til at være udpræget her på øen. Vi har kun haft to der har solgt igen,” siger ejendomsmægler Erik Nørreby.
På villa- og rækkehusområdet er opbremsningen kommet senere. Fra september til oktober har der været et fald på 20 procent på Fanø, oplyser Boligsiden. Det er meget tæt på landsgennemsnittet på minus 19 procent. Vor nabokommune Esbjerg kan notere sig et fald på hele 43 procent i samme måned, mens Tønder ligger på plus 4 og Varde på minus 12 procent.
EDC Fanø har denne forklaring – og et godt fif:
”Her på det seneste, fra september til oktober 2022, er antallet af solgte ejendomme på Fanø begyndt at falde på grund af stigende energiudgifter og en generel usikkerhed i samfundet. De stigende renter tales der meget om, men de behøver faktisk ikke at få den store betydning,” siger partner Sebastian Landt, salg og vurdering.
”Mange sælgere med fastforrentede lån på eksempelvis 1 procent kan tillade sig at sætte kontantprisen ned, da de kan indfri deres lån til en lav kurs. Her får de måske en gevinst på 200.000 kroner, som kan bruges til at give et afslag, og så skal køberne ikke låne så stort et beløb. På den måde kan stigende renter næsten neutraliseres. Vi oplever mange, der ikke er opmærksomme på dette, og det sætter markedet lidt ned i gear,” tilføjer han.

Tekst: Finn Arne Hansen
Grafik: Per Eskildsen

Tags

Relaterede artikler

Top