Sønderho er sejlet til de evige skrotmarker

Sønderho var en velkendt silhuet på vandet, men efter 60 år er det nu slut. Foto: Finn Arne Hansen.

19. november blev færgen Sønderho sejlet til skrotning. Det gav mange følelsesladede reaktioner

Hent artiklen som PDF her

MARITIMT – Den 60-årige færge Sønderho tog den 19. november ud på sin sidste sejlads fra færgelejet til Smedegaarden A/S i Esbjerg for at blive skrottet. Det skete efter grundige overvejelser i Molslinjen A/S. Så meget muligt af færgen vil blive genanvendt efter strenge krav til miljøet, oplyser administrerende direktør Carsten Jensen.
Den tunge beslutning blev taget, efter at Fanølinjen i begyndelsen af oktober indsatte den nye elfærge Grotte Esbjerg på ruten mellem Esbjerg og Fanø. For med tre fungerende færger på den korte rute blev den snart 60-årige færge, Sønderho, overflødig.
”Sønderho var træt og fra en anden tid, og vi fandt, at det ikke ville være miljømæssigt forsvarligt at indsætte en ny elfærge og samtidig forsøge at forlænge tiden for så gammel en færge,” forklarer Carsten Jensen.
Sønderho har de senere år været en mere sjælden gæst på selve færgeruten, men den har ind imellem været chartret til udflugter og firmature.
”Vi går nu færgen grundigt igennem for at sikre os genstande, som kan have lokalhistorisk værdi. Hos Smedegaarden A/S bliver alt andet genanvendt hvis muligt,” slutter Carsten Jensen.
På avisens Facebook-side, Fanø Posten – Hele øen rundt, gav det mange følelsesladede reaktioner. De forskellige ’smileys’ må man tænke sig til:
”Den kunne nu også forvandles til en smuk og lækker husbåd.” Sonnich Brinch Morgenstern.
”Ja den ville ligge perfekt i gadekæret.” Peter Misfeldt.
”Hva’ så, når de store færger ikke kan klare mosten ved ekstremt vejr? Må vi så bare vente!” Lone Ørtvig.
”Kan Sønderho ikke bruges et andet sted, netop til småture, udflugter, så den ikke skrottes. Museumsfærge, lige som Storebæltsfærgen i Korsør. Ikke skrot den.” Birgit Elisabeth Vinde.
”Aldrig har det været mere sørgmodigt, at en færge skulle skrottes. Sov godt, gamle skude.” Johanne Skanderup Dahl.
”Tak for turene du gamle. Det er helt vemodigt.” Kurt Nielsen.
”Hvem redder den i sidste sekund? Bar, cafe? Læg den ved Børsen i Sønderho? Susanne Gram.
”God sejlads på de evige oceaner, tanker til skibsfører Knud og Peder Sigurd Thomsen.” Anne Lene Sonnichsen Cumming.
”Det er så ærgerligt, når sådanne klenodier forsvinder for altid, det være sig den sidste sporvogn, en kirkeklokke eller en færge…. hvor ville det være skønt, hvis den kunne bevares i en eller anden forfatning.” Simon Jacobsen.
”Der er fejret bryllup om bord, sunget og kvajet, danset til Sand på gulvets musik en sen nattetime. Mange ture i isvinter og sommer, lav og højvande.” Birgitte T. Kastberg.
”Årh, det er vemodigt! Husker især en vild tur med den under orkanen i 1967. Og isvintre, mens jeg gik på Esbjerg statsskole 1977-79 – når vi sad fast i isen, blev passagerne bedt om at gå fra side til side for at vippe båden. Vi gymnasieelever gik den modsatte vej.” Trille Brink Wester­gaard.
”Var det ikke noget for Søfartsmuseet?” Kenn Pedersen.
”Det ville være fint, hvis Marineforeningen fik den, og søg midler i A. P. Møller Fonden.” Niels-Ove Rytz.
-fina

Relaterede artikler

Top