Redningsfolk afværgede tænkt miljøkatastrofe

Efter øvelsen blev redningsbåden fra Sønderho trukket på land for at blive kørt hjem til Sønderho.

En øvelse i at bekæmpe olieforurening i Nordby var nær blevet afbrudt af et virkeligt havari ud for Hjerting

OLIEFORURENING – Lørdag den 25. september om eftermiddagen var der lagt op til en beredskabsøvelse, som skulle træne redningsmandskab i at afværge en mindre miljøkatastrofe for havmiljø og dyr på Fanø. Redningsfolk, fartøjer og materiel var på plads, og publikum stod linet op på pladsen ved lystbådehavnen i Nordby for at følge med i øvelsen. Men så indtraf virkeligheden.

 Publikum kom tæt på redningskøretøjer.


Publikum kom tæt på redningskøretøjer.

Der indløb en alarm om, at en motorbåd med nogle unge mennesker om bord havde fået motorstop ud for Hjerting. Redningsbåden fra Kystredningstjenesten i Esbjerg lå i lystbådehavnen i Nordby og var klar til at deltage i olieforureningsøvelsen, men fyrede straks op under motorerne og var ude af havnen i Nordby med kurs nordpå, inden man kunne nå at sige Ib.

Motorbåd lækkede olie
Det var ellers blevet arrangeret, at journalist-fotografen fra Fanø Posten skulle have været om bord på redningsbåden for at kunne følge øvelsen og fotografere på nærmeste hold. I stedet fik han lov til at komme med redningsbåden fra Sønderho, der også skulle deltage i øvelsen.

 Lægtvandsfartøjet og redningsbådene øvede sig i at arbejde sammen.


Lægtvandsfartøjet og redningsbådene øvede sig i at arbejde sammen.

Scenariet bestod i, at en motorbåd i Nordby Havn lækkede olie. Der blev hældt noget spagnum i vandet, der skulle forestille at være olie. Og så gik det ud på, at redningsfolkene fra forskellige beredskaber skulle øve samarbejde om at bekæmpe olien. Et såkaldt lægtvandsfartøj fra Beredskabsstyrelsen, der kan sejle på meget lavt vand og gå helt tæt ind under kysten, skulle sammen med redningsbåden fra Sønderho lægge en flydespærring ud omkring den lækkende motorbåd for at forhindre olien i at brede sig. Selv om de aldrig tidligere havde foretaget den øvelse sammen, gik det uden problemer. Flydespærringen blev lagt ud, olien blev inddæmmet og suget op, og havde det været en rigtig oliekatastrofe, var den nu afværget.

Olien er inddæmmet.

Olien er inddæmmet.

Alt, hvad der skete undervejs, blev forklaret og kommenteret af en speaker med en mikrofon og en højttaler inde på land, så publikum kunne følge med.

Udstilling om havmiljø
Øvelsen var arrangeret af Sydvestjysk Brandvæsen, Fanø Kommune og Beredskabsforbundet som afslutning på en todages international konference på Realen om oliespild, internationalt samarbejde og frivillighed. På pladsen ved lystbådehavnen var der samtidig udstilling om havmiljø og forurening, og publikum kunne komme helt tæt på beredskabets avancerede redningskøretøjer, droner og fartøjer.
Redningsbåden fra Esbjerg nåede i øvrigt tilbage til Nordby og deltog i den sidste del af øvelsen, efter at den havde slæbt den havarerede motorbåd fra Hjerting i sikkerhed i Esbjerg.

Tekst og foto: Keld Nissen

Relaterede artikler

Top