Friske frivillige kræfter til brandslukning

Mads Nørholm Pedersen og Søren Due Thomsen er begge frivillige brandmænd på Station Nordby. De har ikke passionen for faget fra fremmede, den er gået i arv på fædrene side.

Mads og Søren kender hinanden bedre end de fleste – ellers fungerer det ikke, når der skal slukkes brande

Hent originalartiklen fra avisen som PDF her

FRIVILLIGHED – Frivillighed er et nøgleord for rigtig mange aktiviteter, som foregår på Fanø. Det er også et nøgleord i brandvæsenet, men rekruttering og fastholdelse af mandskab på øen er heldigvis ikke den største udfordring.
”Vi bor på en ø, hvor vi er i naturens vold med stormflod, skovbrande og så videre, og det er en realitet, som den næste generation også vokser op med,” siger brandstationsleder Peter Kristensen, og fortsætter:
”Måske derfor oplever vi en interesse fra lokale unge, der står på spring for at være med til at løfte opgaverne, især unge mænd, der ved, at hos os kan man være med til at gøre en forskel.
Mads Nørholm Pedersen og Søren Due Thomsen er begge deltidsbrandmænd i Nordby og er begge 29 år.

Korpset har stadig et udrykningsflag fra 1950erne.


Korpset har stadig et udrykningsflag fra 1950erne.

”Jeg har været frivillig brandmand i fire år, og det er gået lidt i arv fra min far Flemming Nørholm Pedersen bedre kendt som ’Fuser’,” siger Mads og Søren fortsætter:
”Det samme kan man sige om mig.”

Løsningsorienteret
Søren er søn af indsatsleder og beredskabsinspektør ved Sydvestjysk Brandvæsen Michael Due Thomsen.
”Noget, der især tiltrækker mig ved jobbet som brandmand, er, at man skal være løsningsorienteret,” siger Mads, og Søren tilføjer:
”Ja, og omstillingsparate, man ved jo ikke helt nøjagtigt, hvad man kommer ud til.”
Begge mænd er enige om, at det altid drejer sig om at holde fokus på at bevare roen.
Der er altid nyt og mere at lære indenfor brandvæsnet, en arbejdsplads, der bestræber sig på, at være oppe på beatet og følge med tiden. Der er mange bæredygtighedsprincipper, der skal gennemtænkes i forhold til både kemikalier, for eksempel hvad der siver i jorden ved brandslukning og ikke mindst generelt vandforbrug.
”Alle ønsker den bedst mulige bæredygtighed indenfor deres fag, der er vi jo ikke anderledes end andre faggrupper,” siger Mads.
Til daglig underviser Søren Due Thomsen kommende mekanikere på Rybners Erhvervsuddannelser.

Varieret dagligdag
”Det vil sige, at når jeg har vagter som brandmand, er jeg også tilknyttet Esbjerg med tilkald, ellers kan det jo ikke lade sig gøre at være der på fem minutter – omklædt – men det fungerer fint, og giver jo også variation i dagligdagen,” siger han.

Når Søren Due Thomsen har brandmandsvagten, går der fem minutter fra alarmen lyder, til han skal afgå fuld iklædt med brandbilen fra stationen.

Når Søren Due Thomsen har brandmandsvagten, går der fem minutter fra alarmen lyder, til han skal afgå fuld iklædt med brandbilen fra stationen.

”Det allervigtigste som frivillig brandmand er at kende hinanden godt og vores holds svage og stærke sider,” siger Mads, og Søren fuldender sætningen:
”Hvis man vælger at være en del af brandvæsnet på Fanø, så kommer man automatisk til at være del af et fællesskab, der skal kunne handle hurtigt, et team, der skal fungere sammen, når det gælder liv eller død.”
Vil du gerne være en del af holdet, og høre mere om, hvad det indebærer, så kan man altid kikke forbi lørdag formiddag på Station Nordby på Stadionvej 14 til en kop kaffe eller efter aftale.

Tekst og foto: Tatjana Schantz Johnsson

Fra korpsets nytårskur. Manden til venstre med borgmesterkæden er Frank Jensen.

Fra korpsets nytårskur. Manden til venstre med borgmesterkæden er Frank Jensen.

Relaterede artikler

Top