Realen skal stå på egne ben

Hele artiklen i PDF-format

HUSSALG – Som en del af Fanø Kommunes budgetforlig ønsker byrådet at sælge den bygning, der i dag huser spille- og kulturstedet Realen. Der har i lang tid været stor diskussion og mange meninger omkring kommunens rolle og engagement i Realen, der har en huslejefritagelse på 175.000 kroner om året.

Byrådet ønsker at give Realen to år til at rejse de 2,1 millioner kroner, som er bygningens vurderingspris. Hvis den ikke er solgt til den tid, ryger bygningen ud i et offentligt udbud.

Delvist tilskud i 2020

”De får et år mere i 2019 med en husleje på nul kroner og i 2020 får de et delvist tilskud fra kommunen. Tanken er at hjælpe den selvejende institution med at stå på egne ben. Alle anerkender, at Realen har skabt noget godt for Fanø, men det skaber også en masse polemik, hvordan Realen er støttet af kommunen,” siger borgmester Sofie Valbjørn.

Realens formand, Kent Nymark, blev glad, da han først hørte om planerne.

”Jeg ser det som en anerkendelse af det enorme arbejde, som vores kreative direktør (Jeanett Exner, red.) sammen med de frivillige har lavet. Det er et skulderklap i min optik,” siger Kent Nymark.

Det var den lokale kulturildsjæl Jeanett Exner, der i 2012 startede Realen sammen med Jesper Møller Pedersen. Efter et par år med fuld fart og store koncertnavne, men med røde tal på bundlinjen, trådte Jesper Møller Pedersen ud af Realen. I november 2016 blev Realen til en selvejende institution, og siden da har den kreative direktør sammen med en hær af frivillige drevet Realen fremad. For nylig kom Realen med årets regnskab, der viste et overskud på 137.000 kroner. Nu får Realen muligheden for at blive herre i eget hus – og det er realistisk, mener formanden.

”Det er noget, vi skal have drøftet i bestyrelsen nu, men jeg ser det da som en absolut realistisk mulighed at finde pengene,” siger Kent Nymark.

Kan I forrente et lån I den størrelse, eller skal I satse på fonde og måske endda folkeaktier?

”Det er noget, vi skal have talt om først. Det er ikke noget, jeg har en færdig opskrift på lige nu.”

Jeanett Exner var i sommers ude med noget af en skideballe til øens politikere, som hun anklagede for ikke at arbejde med kærlighed til Fanø, men med ’hensigter fedtet ind i bagved liggende motiver om magt og personfnidder’. Byrådsmedlem Niels Heinel, der er byrådets udpegede medlem af Realens bestyrelse, mener dog ikke, at salgsoplægget skyldes et horn i siden på Realen.

Kort og kontant svar

”Der er selvfølgelig forskellige meninger og uenigheder, men jeg fornemmer, at der er opbakning til at gøre det på den her måde,” siger Niels Heinel.

Christian Lorenzen fra Konservative kaldte i sommers Jeanett Exners beskyldninger for både ’groft, over stregen og grænsende til injurierende’. Adspurgt i dag om salget af bygningen har noget med sagen at gøre er svaret kort og kontant:

”Intet. Det har intet med den sag at gøre,” siger Christian Lorenzen.

Relaterede artikler

Top