Plastikaffald fra havet bliver til kunst på museet

Annemette Beck mellem to af sine værker på Fanø Kunstmuseum. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Ny udstilling på Fanø Kunstmuseum i Sønderho skal få os til at tænke over, hvordan havet bliver brugt som affaldscontainer for plastaffald

Hent det originale artikel fra avisen som PDF her

KUNST – Med værker lavet af affald fra strandene på Fanø prøver kunstner Annemette Beck at få os til at forholde os til de enorme mængder plastik, der flyder rundt i vores have. 17 værker kan henover sommeren og efteråret under titlen Kunst – for havet opleves på Fanø Kunstmuseum, 12 i Vadehavscenteret.
Gamle gummihandsker, udslidte balloner og nylonreb i stærke farver. Alt sammen eksempler på noget af det plastikaffald, man med stor sandsynlighed falder over, når man går tur langs strandene på Fanø. For kunstner Annemette Beck er affaldet blevet et medie, på samme måde som andre kunstnere arbejder med ler eller oliemaling – hun trevler op, skærer til, væver og syr, så affaldet bliver til kunst,” fortæller museumsformand Birgit Knudsen.

Provokerende

Annemette Beck på Fanø Kunstmuseum 2024. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Det har skabt debat, at Annemette Beck har skabt noget pænt og spændende af plastikaffald.

Skønhed er som regel ikke det vi forbinder med plastikaffald, men det vender Annemette Becks værker op og ned på. Hun har sågar oplevet, at nogle bliver lidt provokerede over, at hun forskønner det problematiske affald. At de mener, det skal være grimt.
”Men meningen med værkerne er ikke at finde det smukke i det grimme, men derimod at tvinge os til at forholde os til de problemer, plastikken skaber,” fortæller Annemette Beck.


“Jeg håber, at folk der ser mine værker vil blive mere opmærksomme på, hvordan vi bruger plastik, og hvordan det påvirker naturen omkring os. Efter at jeg er begyndt at arbejde med plastikaffald, er jeg i hvert fald selv blevet meget opmærksom på, hvor meget plastik der omgiver os i vores dagligdag,” siger hun.
Alene langs Vestkysten skyller der hvert år 1000 tons affald ind. Hvis udviklingen fortsætter, vil der i år 2050 være mere plastik end fisk i havene, mener videnskaben.

En kovending
Arbejdet med plastikaffald har været en kunstnerisk kovending for Annemette Beck, der er uddannet designer og tidligere har levet af at skabe tekstiler og udsmykning for butikker og hoteller i den helt luksuriøse ende – navne som Chanel og Dior er blandt andet at finde på kundelisten. Men efter 20 år havde Annemette Beck brug for at prøve noget nyt. Hun rykkede i 2018 sin faste base fra Aarhus til Fanø og begyndte at lede efter nye, kunstneriske veje.
“Jeg var fuldstændig mættet af al den luksus, og jeg var lidt søgende i forhold til, hvad jeg skulle arbejde med. Så begyndte jeg at eksperimentere med plastik, jeg havde fundet på gåture langs stranden her på Fanø,” fortæller hun. Det blev en kreativ befrielse:
“Jeg er nødt til at få noget ud af det, jeg nu finder. En dag er det nogle blå poser, en anden dag er det noget reb. Det er en meget legende måde at arbejde på,” siger hun.
Udstillingen på Fanø Kunstmuseum i Sønderho løber til den 20. oktober.
-fina

Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten

 

Relaterede artikler

Top