Leder: Under overfladen

LEDER – Ubehagelige ting har det altid med at komme frem i lyset på et tidspunkt.

I dette tilfælde er der nu nærmere tale om, at de er kommet op til overfladen – og det handler naturligvis om, at der er fundet tungmetaller og TBT, der stammer fra bundmaling til skibe, ’under overfladen’ i lystbådehavnen i Nordby.

Og der er fundet bly – endda i et så opsigtsvækkende omfang, at det kan være medvirkende til at fordyre en eventuel oprensning af havnen med op til et par
millioner kroner.

Samtidig er der også tegn på, at blyforureningen kan stamme fra en enkelt kilde – et ’forlist’ bilbatteri, der ligger skjult i sandet, under overfladen…

Sådan ét er jo ikke kommet af sig selv. Det er heller ikke ført hertil af vind, vejr og tidevand. Altså er der nok desværre en ’uheldig’ forklaring på, at der måske ligger en kasseret blyakkumulator og forurener under overfladen i den ellers så idylliske havn.

Foreløbig er der udsigt til, at en nærmere analyse
i havnen skal afgøre, om der er tale om et bilbatteri
eller ej. Alene dén udgift er anslået til 50.000 kroner, og kommer det efterfølgende til en egentlig oprensning, kan den samlede regning til havnens brugere og skatte-
yderne altså blive væsentligt større.

I dag er der næppe nogen, der kan drages til ansvar for, hvad der skjuler sig under overfladen i lystbådehavnen. Til gengæld kan vi alle være mere påpasselige og miljøbevidste, når vi skaffer os af med ting, vi ikke længere har brug for. Ude af øje, er måske nok ude af sind – men det er ikke ude af naturens kredsløb.

Alle har vel – i fjernsynet – set skuespilleren Bodil Jørgensen, der finder et ’sølle’ 1,5 volts batteri i affaldsposen under køkkenvasken.

”Skal du fucke med mit grundvand, Claes”, raser hun med slet skjult adresse til alle os, der kan blive bedre til at beskytte kloden – landet og vandet. Det kræver blot en lille smule omtanke i hverdagen.

For ikke så længe siden skrev vi her i avisen om den store og flotte indsats, der fra privat side bliver ydet for at fjerne ‘havfald’ fra Fanøs strande.

Ideen er fostret af Peter Michélsen fra Sønderho
og vidner om et engagement, der er et rigtig godt
eksempel til efterfølgelse.

Hvis flere tænkte og handlede på den måde ville
meget blive meget bedre – både på og under overfladen.

Relaterede artikler

Top