LAG-midler fik drøm om økoøl på vingerne

Som aktiv i LAG Fanø-Varde kan man få indflydelse på, hvilke lokale projekter, der skal have støtte. Denne gang blev det blandt andet Kurts økoøl

IVÆRKSÆTTERI – Når der i dag kan sælges iskoldt fadøl direkte fra bryggeriets tanke på Café Aroma på Hovedgaden i Nordby, så skyldes det ikke kun indehaver Kurt Schmidts stædighed, men også coronanedlukningerne og den LAG-støtte, som artiklen her handler om. Den har i høj grad hjulpet ham i gang.
”Jeg valgte at søge 150.000 kroner i oktober til bryggedelen af det her projekt. Det er nemmere at søge, når man søger til et afgrænset projekt. Jeg betalte derimod selv min uundværlige rådgiver Kai Holm Jensen fra Danish Food Consult, der startede Fanø Bryghus op. Han hjalp mig mindst 30 gange med udfordringer, jeg havde. Så slap jeg for at sende den opgave i udbud,” forklarer Kurt, der som reglerne foreskriver selv betaler den anden halvdel af projektets pris.

Kurt Schmidt ved bryggekarret. Når urten er færdig, køles den ned og sendes til en gæringstank.

Kurt Schmidt ved bryggekarret. Når urten er færdig, køles den ned og sendes til en gæringstank.

At lave en ansøgning til LAG eller Landdistrikts Aktions Gruppen Fanø-Varde er nemlig en proces, hvor man skal holde tungen lige i munden og følge de indviklede EU-regler, der er. Og det rådgiver LAG-koordinator Jacob Kristian Bay, der er placeret på Fanø Rådhus, om.

Vild med nytænkning
Men tilbage til Kurt og hans drøm om økoøl:
”Det her er min 18. sæson, og jeg har bygget om mindst 10 gange. Jeg kan gode lide, der hele tiden er noget nytænkning. Da der så var coronanedlukning i 2020, så fik jeg tid til det her projekt, og jeg deltog i flere forberedende møder i LAG. Mit projekt om økologisk øl havde den samfundsrelevans, som LAG eftersøger,” forklarer han.
”Det er måske ikke en smart investering her og nu, men jeg tænker også på, hvad jeg vil om 10 år,” tilføjer han.
I dag er der så frisk, ufiltreret hvedeøl og pale ale på menukortet, og man kan rent faktisk følge slangen med øllet fra tanken, ned under gulvet og ud til tappehanen i restauranten!

En glad mand med sin helt egen økoøl. Kurt Schmidt kan takke LAG for at det lykkedes.

En glad mand med sin helt egen økoøl. Kurt Schmidt kan takke LAG for at det lykkedes.

Og alt kører i lukkede kredsløb, så der ikke sker forurening fra luften. Flaskeøl vil man også på et tidspunkt kunne købe med hjem.
Begge øl er på cirka fem procent, så man bliver ikke bimlende beruset af at snuppe en øl til maden, bliver vi tre i bryghuset enige om. Hvedeøllen er ikke så parfumeagtig som andre hvedeøl, det skyldes blandt andet, at Kurt bruger halvt hvedemalt og halvt pilsnermalt. Hans pale ale hvæser heller ikke af humle.

 Kurt Schmidt tager en smagsprøve direkte fra en nedkølet gæringstank. Gæren er gået til bunds og er gået i dvale.


Kurt Schmidt tager en smagsprøve direkte fra en nedkølet gæringstank. Gæren er gået til bunds og er gået i dvale.

Jacob Bay har netop indkaldt til generalforsamling i LAG Fanø-Varde og er på udkik efter nye bestyrelsesmedlemmer, og han forklarer:
”Man kan få indflydelse på uddelingen af pengene og prioriteringen heraf. Samtidig arbejder vi med en strategi for lokal udvikling, som bestyrelsen selv formulerer. Vi har brug for det lokale engagement og involvering. Det hele bygger nemlig på det såkaldte ’Leader-principle’ fra EU, hvor det kort sagt er borgerne selv lokalt, som bestemmer hvilke projektideer pengene skal gå til.”
Generalforsamlingen finder sted onsdag den 16. juni klokken 19 på Strien på Lindevej 5-7, Nordby. Alle borgere i Fanø og Varde kommuner er velkomne.

(Ovenstående tekst er ændret i forhold til det trykte i avisen, da der efter trykkestart indløb nogle præciseringer fra Jacob Bay.)

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Tags

Relaterede artikler

Top