Havnens Dag nød godt af sommersolen

Ravsmeden Jens Peter Jensen og violinist Tove de Vries, begge Sønderho, underholdt med lokale, til dels saftige, Fanø-viser.

Sønderho Havn Støtteforening indviede egetræsplinter og døbte den ny prikjolle Rose af Sønderho. Gæsterne nød dagen

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

HAVNELIV – Lørdag den 4. maj var der Havnens Dag i Sønderho. Og det blev en hyggelig og velbesøgt begivenhed mellem Børsen og den lille sejlrendehavn.
Helle Holm-Nielsen, næstformand i Sønderho Havn Støtteforening, holdt hovedtalen efter formand Brian Schmidt Nielsens fyndige velkomst.
Hun glædede sig over at se folk sidde på de nye egetræsplinter, som er tilpasset de øvrige i Nationalparken. De er lavet af massivt egetræ fra Bregentved Gods på Sjælland. Efter at have opgivet at få nogen gennem kommunen, skaffede foreningen selv penge til dem fra blandt andre Fanø Brugsforening, Danibo og Fanø Sparekasses Fond.

Sønderho Havns Dag 2025. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.


Der blev hygget i stor stil ved Børsen i det gode solskinsvejr.

”Alle plinter er forsynet med plaketter, der fortæller, hvem der har foræret dem til os. Endnu engang tak for dem,” sagde hun.
Hun takkede for andre gaver: Fuglekikkerten ved Milles værksted, Sønderho Tapetet, som nu er opsat ved rutebilstationen, renoveringen af Kåveren, som nu er kommet i det store opslagsværk Trap Danmark som et markant vartegn for Fanø.
”For nylig fik vi midler til at få lavet en nødvendig kobberinddækning og nu er den sammen med broen overdraget til Fanø Kommune, som fremadrettet står for vedligeholdet,” fortalte hun.

Hanne Thyssen til venstre. Sønderho Havn Støtteforenings havnefest maj 2024. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Der var også besøg fra Nordby.

Mange krav til sejlrende

Sejlrenden og havnen i Sønderho. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Broen og sejlrenden ved Sønderho havn havde en god tiltrækningskraft.

Hertil kom ikke mindst uddybningen af sejlrenden, som miljømyndighederne stillede mange krav til.
Mads Jensen, RMS-Energi, byggede en afløser for den midlertidige bro, og foreningen fik den ny bro. To pontoner, en ældre og godt brugt og en ny, som Lars Schou, Fanø Rom, hjalp med at finde sponsorer til, blev købt. Dertil kom etablering af en vejrstation, som sender data til DMI, og som kan ses på havnens hjemmeside.
Da renden blev oprenset første gang var der ikke midler til at få den ønskede dybde på -2 m. Foreningen håbede på at kunne opnå denne dybde ved den vedligeholdelsesoprensning. der var tilladelse til. I begyndelsen af 2023 var der opnået tilsagn midler, så arbejdet kunne påbegyndes.
”Vi er nået 2,6 kilometer fra Lundvig løb næsten frem til Dybet. Arbejdet stoppede midlertidigt den 27. februar. da der ikke må grave efter 1. marts. Vi har aftalt med det Rederiet Høj at Lea Høj kommer tilbage i begyndelsen af september,” fortalte næstformanden.
”Alt i alt har foreningen bragt 10,5 millioner kroner til huse fra fonde, sponsorer, salg af aktier og fra vores medlemmer. Men vi har også fået naturaliegaver: Vandstandsmåleren af Fanø Kommune, den jolle, som vi skal døbe om lidt, doneret af familien Mortensen. Jollen er blevet sat i stand for sponsorater og har fået en ny motor og trailer. Jollen bliver døbt af Rose Mortensen på tre år, og hedder nu Rose af Sønderho. Anders Bjerrum har foræret os Asta, en ’kaan’, (en lille trærobåd), som det er vores planen at bruge til at lære børn at færdes på vandet i.”

Sønderho Havn Støtteforening Havnens dag maj 2024. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Ved siden af scenen var der salg af mad og drikke.

Støtte fra mange fonde
”Økonomisk støtte er kommet fra meget store fonde, rigtigt mange mindre fonde, fra lokale fonde på Fanø og i Esbjerg. Mange penge har vi også fået fra sponsorater og der har været pænt salg aktier samt en konstant støtte fra de mange trofaste medlemmer af støtteforeningen,” sagde hun
Alle oplysninger om foreningens projekter kan ses på Sønderho Havn Støtteforenings hjemmeside sonderhohavn.dk.
”Foreningen har også altid fået fantastisk opbakning fra mange, men, allermest fra Sønderho, hvis beboere trofast har bakket os op, og som møder talstærkt op til diverse begivenheder, er havnekaptajn, hjælper med priksætning og hjælper i forbindelse med vedligeholdelsesoprensningerne, klargør havnen forår og efterår, passer på pontonerne og meget, meget mere. Tusind tak for den kæmpestøtte som er helt uundværlig for havnen.
Vi har mange andre at takke for et godt samarbejde. Myndigheder, Fanøs borgmestre og Fanø Byråd har altid støttet projektet, og Sofie Valbjørn gav os et kæmpe ridderslag, da hun foreslog at Dronningen som en del af sit officielle program, skulle besøge havnen, og se hvad græsrødder kan gennemføre. Det har været en sand fornøjelse i foreningens ansøgninger at henvise til det besøg med fotos fra begivenheden, der viser, Dronningen siddende foran Milles værksted og lytte til Marco Brodde og Lauritz’ taler om natur og projekt. Det har været en blåstempling af havneprojektet,” sluttede hun.

Redningstjnestens materiel på Sønderho Havn maj 2024. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Redningstjenesten havde taget materiellet med.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

 

 

Relaterede artikler

Top