Hård kritik af Fanø Sparekasse for både tal og tale i beretning

KASSEKAMP – En sparekasse og en ledelse, der ikke evner at tjene penge og har en tvivlsom fremtid. Et repræsentantskab og en bestyrelse, der ikke nærlæser regnskabet og ikke har de rigtige kompetencer. En lokal presse, der ikke dækker sagen, og en ledelsesberetning, der forsøger at ’besudle gode, loyale og samvittighedsfulde tidligere medarbejdere’.

Det er nogle af ingredienserne i en brevbombe, der netop er kastet i form af et notat til repræsentantskab, bestyrelse og direktion i Fanø Sparekasse.

Erfaren bankdirektør

Eigil Starup fra Nordby har forfattet notatet, og han har en faglig ballast som bl.a. tidligere regionsdirektør i Sydbank og er nu pensioneret efter mange års arbejde i bankverdenen. Det hører også med i billedet, at hans hustru er tidligere ansat i Fanø Sparekasse, hvor hun sidste år sagde op – angiveligt på grund af dårlige arbejdsforhold, der kostede en længere sygemelding.

Hidtil har han selv holdt sig på sidelinjen. Men nu tager han bladet fra munden i en gennemgang af sparekassens årsrapport for 2017 og oplyser, at det sker uafhængigt af Fanø Postens interview med formanden og den tidligere direktør inde i avisen.

”Jeg har gået med det i lang tid, siden jeg så regnskabet. Både min kone og jeg havde egentlig lagt det bag os, men da jeg så ledelsesberetningen og gav mig til at nærlæse regnskabet, begyndte jeg at undre mig. Jeg undrer mig over, at ingen skriver om det, og at bestyrelse og repræsentantskab ikke orienterer om det,” fortæller Eigil Starup.

”I min tid i bankverdenen har jeg aldrig set, at omkostningerne til personale og administration overstiger basisindtægterne – de er jo ved at dø! Når de basale indtægter og udgifter er i så stor disharmoni, så er man da på vej væk fra at drive pengeinstitut.”

Rente- og gebyrindtægter lå i 2017 på 14,7 mio. kr., mens omkostninger til personale og administration løb op i 19,8 mio. kr. – altså en manko på 5,1 mio. kr. – og posten er steget knap 43 pct. siden 2013.

Lønudgifterne steg sidste år med 1,2 mio. kr. bl.a. på grund af ekstraordinære omkostninger til fratrædelse, ekstra overtidsbetaling og overlap med nyansatte medarbejdere.

Men Eigil Starup raser i sit notat også mod, at formuleringen i ledelsesberetningen sender skylden for de store nedskrivninger på dårlige lån direkte til den tidligere ledelse.

”Der er med garanti aldrig i et pengeinstituts ledelsesberetning beskrevet sådan en ansvarsfraskrivelse – der står intet om bestyrelsens ansvar,” skriver han bl.a. i sit notat og uddyber:

”Jeg har siddet med Finanstilsynet i mange år, og jeg kan sige med sikkerhed, at de tænker ikke i medarbejdere – de tænker i bestyrelsesansvar,” siger Eigil Starup, som også kritiserer, at bestyrelsen ikke har de rigtige kompetencer.

Kan ikke forsvare sig

”Det er jeg helt 100 pct. sikker på, at den ikke har. Det er en direktørledet sparekasse den her.”

Er du nu ikke bare ude i et privat forsvar for din kone?

”Jo – det kan godt være. Men de tidligere medarbejdere er en gruppe, som jo ikke har en chance for at forsvare sig, og det kan jeg ikke acceptere. Når jeg skriver notatet, er det også fordi, jeg er blevet opfordret til det af nogle medlemmer fra repræsentantskabet.”

 

Relaterede artikler

Top