Fin drift i Fanø Sparekasse og stort tab på obligationer

Peter Otto Nielsen

Den ny direktør Peter Otto Nielsen er ganske rolig, fordi obligationerne vil blive indfriet til kurs 100 eller mere. Foto: Fanø Sparekasse

Sparekassen fik et minus på 10,5 millioner kroner i første halvår, men afgående direktør Henning Balle kan glæde sig over øget basisindtjening på 1,3 millioner kroner

Hent artiklen fra avisen som PDF her

PENGESAGER – Fanø Sparekasse er blevet bedre til at tjene penge. På sin sidste vagt har afgående direktør Henning Balle sammen med sit personale tjent 1,3 millioner kroner på basisdriften i første halvår af 2022. I samme periode i 2021 var der et minus på 97.000 koner.
Højere renter giver imidlertid lavere kurser på obligationer. Det kan man ikke gøre meget ved. Så Fanø Sparekasse, der har en stor obligationsbeholdning, fik i første halvår et underskud på 10,5 millioner kroner på grund af kursreguleringer på samlet set 12,3 millioner kroner, de fleste fra obligationerne.
Sparekassen ligger normalt inde med kortfristede obligationer, har Henning Balle tidligere berettet. Så den nytiltrådte direktør Peter Otto Nielsen vil formentlig kunne se frem til, at de bliver indløst til kurs 100 i løbet af få år. Men det illustrerer, hvorfor Fanø Sparekasses mangel på udlån er en akilleshæl for den. Den svømmer i indlånsoverskud, og det koster en minusrente på 0,6 at sætte pengene i Nationalbanken.
Den ny ledelse med Peter Otto Nielsen i spidsen beskriver det som en ”mavepuster” i halvårsberetningen, men:
”Der er tale om et urealiseret tab på obligationsbeholdningen. Sparekassen har ikke solgt obligationerne. Der er tale om obligationer med en relativ kort løbetid på 2-3 år, Fanø Sparekasse har ikke behov for at sælge obligationerne og løbende vil disse blive udtrukket eller omlagt til kurs 100 eller mere. Allerede nu kan vi konstatere, at kursudviklingen har rettet sig (9,8 mio. kr. i minus pr. 16-8-2022). De obligationer som Sparekassen løbende omlægger til, har i tilgift en højere kuponrente.”
Sparekassen har haft faldende udgifter til lønninger og stigende indtægter på lån til erhvervsdrivende, der skal betale Corona-lån tilbage. Mange private har indløst lån ved hjælp af kreditforeningslån. Der forventes et helårsresultat på minus syv millioner kroner. Det er et usikkert skøn på grund af krigen i Ukraine.

Hent hele halvårsberetningen her

Tekst: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top