Fanøs dyreste maleri afsløret

Tidligere bestyrelsesmedlem Niels Frederiksen, Esbjerg, fortalte meget kyndigt om Exners maleri Sangtime i Sønderho 1896. Exner malede motivet tre gange for at tjene lidt ekstra penge.

Den 15. februar var en festdag på Fanø Kunstmuseum. Her kunne man vise samlingens hidtil mest dyre og fornemme Exner-værk frem

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

KUNST – Johan Julius Exners værk Sangtime i Sønderho 1896 kom den 15. februar 2023 hjem. Det blev en festdag med en stopfyldt sal i det ny hus. Alle 80 sæder var revet væk. Alle kom de for at se det dyreste maleri, museet nogensinde har haft mulighed for at købe, takket være en donation på 434.000 kroner fra den nedlagte forening Fanø Vesterhavsbads Venner.
Niels Frederiksen fortalte om kunstneren og værket. Han kunne blandt andet fortælle, at Exner lavede to mindre udgaver af værket i 1893 og 1902. Det var ganske almindeligt med populære motiver.
Museet fandt maleriet hos en familie på Frederiksberg. Billedets eksistens har ikke været kendt, idet ejeren Tage Jungløvs tipoldefar grosserer Rasmus Selgen Sthyr købte det direkte af kunstneren i 1896, sandsynligvis som en gave til sin datter og svigersøns bryllup i 1896.
Maleriet er i meget velbevaret stand og har gået i arv i familien, senest til Tage Jungløv, der på særdeles gunstige vilkår har solgt billedet til museet, fortæller museumsformand Birgit Rita Knudsen. Han og frue var til stede.
På udstillingen var også en serie på 15 af Johan Forsberg-akvareller udstillet. Disse blev erhvervet af en privat samler i 2022 og er alle motiver fra Fanø. Det har længe været et ønske, at erhverve denne samling, som museet ved flere udstillinger, har lånt billeder fra til udstillinger på museet og da museet i 2022 fik den store donation opstod muligheden for dette køb. På udstillingen kunne desuden ses værker købt af nutidige kunstnere, der har udstillet på museet gennem de sidste to år.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

 

Relaterede artikler

Top