Et hårdt slag for turismen på Fanø

Sommerhusområde ved Slunden i Rindby

Hundredvis af afbestillinger fra tyske turister har ramt sommerhusbranchen hårdt

Hent hele artiklen som PDF her

TURISME – Hundredvis af tyske familier afbestilt deres sommerhus i påsken. Og antallet af danske book­inger kan ikke opveje de tyske, siger direktør Hanne Thyssen, der driver Danibo med søsteren Lene:
”I grænselukningsperioden frem til 13. april, som vi kender den nu, er der tale om, at Danibo måtte annullere 830 tyske bookinger, heraf 400 tyske bookinger til påskeugerne, svarende til 3000 tyske gæster eller 30.000 overnatninger over perioden. Hertil kommer sidste-øjeblikssalget som vi ikke kunne gennemføre,” fortæller hun.

Lidt flere danskere
”Vi har 60 danske ankomster til påskeugerne. Det er lidt flere end planlagt, de skal holdes op mod de planlagte 400 tyske. Der kommer enkelte bookinger til sommer fra danskere, men selv danskerne er tilbageholdende på grund af den store usikkerhed, vi alle oplever. Man skal også huske, at der er 15 gange så mange tyskere som der er danskere,”, siger hun og tilføjer, at priserne er sænket op til 25 procent.
”Men også efter påsken i maj og juni er vi hårdt ramt af mange annulleringer. Sommerhusejerne og bureauerne er hårdt ramt, men det er butikker, restauranter, supermarkeder, færgen og alle, der lever af turismen også. 90 procent af omsætningen er væk fra 14. marts til 13. april. Der er ingen chance for, at det bliver erstattet, hverken helt eller delvist af danske bookinger. Vi er glade, hvis vi kan hente 10-15 procent. Vi håber, at der på den anden side af dette mareridt, når coronaen er kommet under kontrol, vil komme mange tyske gæster, men det, der er tabt, er tabt, påsken 2020 kan kun sælges en gang,” tilføjer hun.
”Og politikerne skal også huske sommerhusejerne. De er afhængige af denne indtjening nu, hvor pensions­opsparing er presset af faldende kurser og lønnen måske også er i fare,” slutter hun.

Færre turister betyder også færre kunder hos de handlende.

Færre turister betyder også færre kunder hos de handlende.

Mister 80 påskeuger
Bureauchef hos Sol og Strand Fanø, Kent Nymark, følger trop.
”Vi anslår, at vi mister et antal tyske bookinger, der svarer til omkring 80 uger i påskeugen,” siger han.
”Påsken ligger på næsten samme niveau som sidste år. Danskerne er lige nu meget usikre og tilbageholdende med bookinger. Mange vil gerne se, hvor lang tid krisen varer, og om der kommer yderligere begrænsninger. Vi ser derfor kun en mindre fremgang i danske bookinger til afvikling i højsæsonen på Fanø.”
”Vores håb er dog, at når coronakrisen er ved at ebbe ud, så vil danskerne i højere grad end tidligere vende blikket mod de danske feriedestinationer. Samtidigt venter vi, at vi igen vil se en vækst i tyske bookinger, så snart krisen bliver mindre, og grænserne igen åbnes. Det er utroligt vigtigt for alle, at der til den tid igen kommer gang i hjulene overalt,” tilføjer bureauchefen, der også som Danibo har flere sommerhuse med påskerabat på sin hjemmeside. Bureauet har 280 sommerhuse til udlejning på Fanø.

En del ombookinger
Hos Dancenter Danland, Fanø Bad, mærker man også krisen.
”Vi bløder lige så meget som alle andre,” fortæller afdelingsleder Anne-Grethe Madsen.
”Vi har dog heldigvis mange danskere som gæster, og der kommer da nye til. Men vi kunne godt have undværet den debat, der har været på de sociale medier,” tilføjer hun.
Der sker en del ombookinger, fordi badeland med videre er lukket.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top