Én almindelig taxa skal nu klare al kørslen på Fanø

TAXA – Hvis du med et større selskab overvejer at tage fra færgen og f.eks. til Sønderho Kro for at nyde et dejligt sildebord med vennerne, så skal du væbne dig med en smule tålmodighed, hvis du vælger at tage en taxa derned.

I den nye aftale, der i sidste uge blev indgået mellem kommunen og Esbjerg Taxa, hedder det nemlig, at der er én enkelt almindelig firepersoners taxa fast stationeret på øen.

Og der bliver ikke sendt flere biler over med mindre kunden selv hiver pengene op af lommen.

Må køre to gange

”Aftalen med kommunen er, som den er, og den lyder på, at vi har en fast vogn stationeret på Fanø. Og hvis man skal køre til Sønderho som et større selskab, så må man køre to gange. Det gør vi også nogle gange i Esbjerg, hvis vi ikke har en stor vogn til rådighed – så sender vi to små. Her ville det så være den samme bil, der kører frem og tilbage,” lyder det fra Torben Kirketerp, formand for Esbjerg Taxa.

Kommunen har altså dermed lavet en aftale, der betyder en halvering af taxakapaciteten, da Fanø Taxa kørte med en taxabus med plads til otte kunder.

Aftalen mellem kommunen og Esbjerg Taxa blev indgået fredag den 3. august, efter at indehaveren af Fanø Taxa, Fritz Quistorff, i et åbent brev meldte ud, at han indskrænkede sine åbningstider.

Måske september med

Fritz Quistorffs åbne brev fik i den grad kommunen op ad stolen, og få dage efter var der indgået en aftale med Esbjerg Taxa, der i første omgang løber august ud. Der kan dog sagtens være en rød taxavogn at finde i september også, siger kommunaldirektør Vibeke Kinch til Fanø Posten.

”Vi skal have fundet en mere permanent løsning, og hvis den ikke er fundet inden 1. september, så kunne man forestille sig, at vi kunne lave en ny og midlertidig aftale med Esbjerg Taxa,” siger Vibeke Kinch.

Det videre forløb for taxakørslen på Fanø skal behandles politisk i august. Hos Esbjerg Taxa tager formand Torben Kirketerp den nye opgave med ophøjet ro.

”Det er en opgave for os som enhver anden opgave. Mere ser jeg ikke i det umiddelbart. Vi er blevet spurgt, om vi kan bidrage i en periode og har sagt, at det kan vi godt,” siger Torben Kirketerp og fortæller, at alle ture køres i den rækkefølge, de kommer ind.

Åbningstiderne for Esbjerg Taxa på øen er mandag-torsdag samt søndag mellem 07-23 og fredag og lørdag mellem 07-01.

Ikke til sene færger

Den opmærksomme læser vil måske bide mærke i, at det dermed ikke er muligt at få en taxa, hvis man kommer med en af de sene færger i både hverdag og weekend.

Det er dog ikke en beslutning, som Esbjerg Taxa har truffet. 

”De åbningstider, vi har, er efter aftale med kommunen. Så vi gør bare dét, kommunen gerne vil have. Og hvis åbningstiderne på et tidspunkt skal rettes ind eller udvides, så retter vi os ind efter det,” siger Torben Kirketerp.

Så I er ikke afvisende over for at udvide åbningstiderne?

”Hvis kommunen vil udvide eller indskrænke, så gør vi det. Det styrer de 100 procent.”

Hvad med fremtidsudsigterne, kunne I forestille jer at køre taxakørsel på øen i længere tid?

”Det handler om økonomi. Hvis den er med, så siger vi selvfølgelig ikke nej. Men det kræver selvfølgelig, at der er nogen, der bidrager økonomisk, hvis man ønsker et beredskab,” siger Torben Kirketerp.

For den tidligere taxachauffør på Fanø Fritz Quistorff kommer det ikke som den store overraskelse, at Esbjerg Taxa er endt med at overtage kørslen.

Fastholder retssag

”Det siger jeg ikke det store til. Det var forventeligt, at det var sådan, det endte med de valg, som kommunen har truffet at måtte købe sig til taxakørsel for dyre penge,” siger Fritz Quistorff.

Han har tidligere meldt ud, at han vil retsforfølge Fanø Kommune for at tvinge ham til at holde åbent og dermed give underskud i virksomheden. Over for Fanø Posten bekræfter taxavognmanden, at han holder fast i retssagen mod kommunen.

Relaterede artikler

Top