Drømmen om den perfekte stol

Denne The Caretakers Chair står på kunstmæcenen Mads Eg Damsgaards gods.

Alexander Seyfarth fra Nordby droppede storbyen og kom hjem til Fanø, hvor han nu designer og producerer skandinaviske møbler. Især stole er hans passion

Disse to eksemplarer af The Caretakers Chair er i ask og med stofbetræk.

Udgaven af The Caretakers Chair i asketræ har en fræk detalje med messing-skruer i siden.

Det er ikke til at mærke på den 30-årige Alexander Seyfarth fra Nordby, at han både har specialdesignet en stol til den midtjyske kunstmæcen og tæppeproducent Mads Eg Damgaards gods, at han har leveret 22 designerstole til Esbjerg Musikhus’ café, eller at han har vundet en konkurrence om de bedste træmøbler, udskrevet af Damsbo skovdistrikt på Sydfyn.
En mere beskeden og rolig møbeldesigner med så flotte resultater i så ung alder skal man nok lede længe efter.


Fanø Posten besøger ham i hans og samleveren Kristines skønne, stråtækte hus i Mellemgaden i Nordby. Her har de boet siden 2017, nu også med den knap toårige søn Anker. Værksted har han i Nordbys industrikvarter. Aarhus var god nok, da han studerede på designskolen TEKO i Herning, men de kunne ikke se sig selv med et barn i en lejlighed i den jyske hovedstad.

Har været vidt omkring
Han fortæller, at han har været ret vidt omkring, inden han fandt sin rette vej som mødeldesigner med faible for især stole. Han har studeret hf, været postbud, forsøgt sig med en offshore-uddannelse – ”det var slet ikke mig, det var nærmest som en maskinmesteruddannelse” – har sejlet med skoleskibet Danmark og været i lære som bygningssnedker, før han måtte erkende, at han jo havde en brændende interesse for møbeldesign og så gik den vej med en bachelor fra TEKO.
”Allerede, da jeg var i lære, fik jeg lov til at bruge mesters værksted og arbejdede med møbler. Og så begyndte jeg at købe maskiner og stillede dem op her på øen. Jeg kunne mærke, det var den vej, jeg skulle gå,” fortæller han.
Nogle af maskinerne er fra 1960’erne, men de fungerer stadig upåklageligt i værkstedet.
”Da jeg ikke kunne finde noget arbejde på det felt i Esbjerg-området, så gik jeg min egen vej og skabte mit eget arbejde, som man jo tit gør på Fanø. Jeg blev selvstændig, og udover mine møbler, så arbejder jeg også lidt med specialopgaver, så som vinduer, for Øens Tømrer,” fortæller han.

Vandt konkurrence

Damsbo skovdistrikts konkurrence vandt han med et spisebord og nogle spisebordsstole.

Lige nu arbejder han på en slags læsestol. Egentlig vandt han for fire år siden den fynske konkurrence om et spisebord med stole, men det har udviklet sig til en flot stol til stuen.

Spisebordsstolen er nu ved at blive forvandlet til en let lænestol.

”Jeg er vild med stole. Når de er smukke, og når man sidder godt i dem og får lyst til at røre ved dem, så ved man, det er lykkedes,” siger Alexander med et drømmende blik.
Men drømmer er han ikke. Han arbejder målrettet på at få sine møbler produceret og solgt. De er dyrere end andre designmøbler, men:
”Man kan bare ikke konkurrere med en Y-stol, som produceres i tusindtal,”, erkender han.

Blå bog


Alexander Seyfarth er 30 år, født den 18. juli 1989. Han er indfødt fannik, søn af Jørgen Seyfarth og ’strikkedronningen’ Christel Seyfarth.
Alexander bor med sin samlever Kristine og deres toårige søn Anker i et gammelt Nordby-hus i Mellemgaden. Han voksede op i huset ved siden af.
Han gik på Fanø Skole som barn, og efter 10. klasse tog han en hf-eksamen på Esbjerg Gymnasium.
Efter et par år med løse ansættelser, blandt andet som postbud, begyndte han på en offshore-uddannelse i Esbjerg.
Da han havde afbrudt uddannelsen, sejlede han med skoleskibet Danmark og blev ubefaren skibsassistent.
Herefter var han i lære som bygningssnedker, dels hos Ytzen i Esbjerg, dels hos Øens Tømrer på Fanø.
Bagefter fulgte en uddannelse som designer på TEKO i Herning.
Han er i dag møbeldesigner og producent med værksted i Nordbys industrikvarter.
Han har vundet en designkonkurrence, der var udskrevet af Damsbo Skovdistrikt.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Hent hele artiklen som PDF her

Relaterede artikler

Top