Nogle butiksejere på i Nordby er bekymret for konkurrencen fra lørdags-loppemarkeder . (Foto: Sven Aage Hansen)
MARKEDSDAGE – Loppemarkedet på Museumspladsen i Nordby finder sted otte lørdage i juli og august mellem kl. 10 og 13. Det tiltrækker rigtig mange gæster; også selvom lørdag er en stor skiftedag i sommerhusene.
”Vi føler, at vi er med til at skabe liv i Nordby og tiltrække gæster – ikke kun til Museumspladsen, men også til butikkerne i Hovedgaden,” siger Lars Djurhus, som vurderer, at der er op imod 1.000 besøgende på loppemarkedet en god lørdag.
Lørdag er i følge mange forretningsdrivende i Hovedgaden også en normal stor handelsdag for dem – når der ikke er loppemarked. Flere butiksejere har i de seneste ugers debat udtrykt, at forretningerne i Hovedgaden mister omsætning på grund af ’lopperne’.
Andre i Hovedgaden er glade for de gæster, ’lopperne’ tiltrækker og det liv, der skabes.
Mads Lindquist fra Ambassaden så gerne, at der var en tættere dialog og et samarbejde med loppemarkedet.
‘Lopper’ bør deltage
”Jeg synes, det er flot, at de kan tiltrække så mange gæster til Nordby,” understreger Mads Lindquist.
”Jeg vil bare ønske, at vi kunne være sammen i et fællesskab, hvor vi alle bidrager. Jeg så også gerne, at ’lopperne’ deltog med måske ti stande til Late Night og andre arrangementer i Hovedgaden. Men også, at de bidrog økonomisk med f. eks. 10 kr. pr. stand.”
”Vi har svært ved at køre mad ud af huset om lørdagen, fordi loppemarkedet har vokset sig stort og også spærrer sidegaderne. Men det tror jeg på, at vi kan løse det via en god snak med ’lopperne’ og deres repræsentanter,” forventer Mads Lindquist.
I følge ’loppernes’ talsmænd Sven Aage Hansen og Lars Djurhuus, er der klare regler for, hvem der kan få en stand på loppemarkedet, og hvilke produkter der må faldbydes.
”Vi har ca. 50 ’lopper’, der alle er borgere på Fanø. Det skal være hobbyfolk, og der må kun sælges egenproducerede varer eller egne genbrugsting. Alle forhold om brug af pladsen er reguleret i en aftale med Fanø Kommune,” siger Sven Aage Hansen.
Loppemarkedet har været en del af Nordby siden 1980, hvor det startede på pladsen ’Svenskeren’. Senere blev markedet flyttet til et område ved færgen, for sidst i halvfemserne at finde sin nuværende placering på Museumspladsen.
Politisk har udvalget for erhverv-, natur og teknik behandlet samspillet mellem Hovedgadens erhvervsdrivende og loppemarkedet. Der var stillet forslag om at flytte loppemarkedet tidsmæssigt eller geografisk. Her besluttede udvalget fortsat at tillade loppemarkedet at forblive på Museumspladsen på de ønskede lørdage og i det ønskede tidsrum.
Tilbage står en række ’fornemmelser’ fra henholdsvis ’lopperne’ og butikkerne, for der findes ingen facts eller undersøgelser af loppemarkedets effekt – positiv eller negativ.
Mads Lindquist og medlemmer af byrådet lægger op til dialog og samarbejde.
Andre ønsker en general debat om erhvervslivets fremtid på Fanø ’og en hurtigere beslutningsproces i byrådet,’ som Birgit Nielsen fra Vinlageret udtrykker det overfor Fanø Posten.
Læs også vores leder: Samtale fremmer forståelsen