300 i kø til Ungdomsbos udlejningsboliger på Fanø

Direktør Flemming Agerskov Christensen (tv.), afdelingsformand John Birk og organisationsudvalgsformand Claus Peter Aanum ser på bygningerne i afdeling 27 på Kallesbjergvej i Nordby, der skal renoveres for 60 millioner kroner.

I år er det 40 år siden, at Ungdomsbo fik fodfæste på Fanø med afdeling 27 på Kallesbjergvej i Nordby. Har planer for 18 boliger i Nordby og ni i Sønderho

Hent artiklen som PDF her

BOLIGER – I dag er Ungdomsbo kendt af ’alle’ på Fanø. Taler man om at finde en lejlighed eller et rækkehus, nævnes Ungdomsbo i første sætning. Og det er ikke så underligt.
Boligforeningen har nemlig været her i 40 år i år. Den kom til øen i 1981 med byggeriet af afdeling 27 på Kallesbjergvej i Nordby. Det er i dag en af de mest poplære afdelinger. Hvor ellers kan man få et rækkehus med tre værelser til 5100 kroner, opvokset have og gåafstand til centrum?
”Men dengang blev det anset som Lars Tyndskids mark,” griner John Birk.

John Birk i midten har fået sig et dejligt drivhus i sin have.

John Birk i midten har fået sig et dejligt drivhus i sin have. Til venstre: Claus Peter Aanum, til højre Fl. A Christensen.

Også andre steder på øen er der boliger, de nyeste på Nørby Pedersens Toft. I alt 156 boliger fordelt på otte afdelinger har boligforeningen på Fanø.
I anledning af den runde dag mødes vi med formanden for afdeling 27, John Birk, organisationsudvalgsformand Claus Peter Aanum og direktør Flemming Agerskov Christensen, dels i John Birks skønne drivhus, dels i afdelingens festsal, der desværre ikke bruges meget mere.
”Nu er der en sjælden gang imellem en rund fødselsdag, der starter klokken 11 og slutter klokken 17. De store festers tid er slut,” konstaterer John Birk med et opgivende skuldertræk.

Renovering for 60 millioner kroner
Af samme grund vil festsalen formentlig blive erstattet af to nye boliger, når hele afdelingen om kort tid skal hovedrenoveres for 60 millioner kroner. De kommer fra Landsbyggefonden, som alle lejere betaler til. En ekstra gæstebolig overvejes også. Den nuværende med plads til to voksne og ét barn er meget populær. Den er udlejet hele sommeren. Prisen er da også kun 900 kroner om ugen her i sommerperioden. Udenfor sæsonen er lejen 625 kroner.
Lige nu mærker Ungdomsbo i høj grad, at Fanø er blevet ’in’. Der var på dagen for interviewet 301 personer på venteliste! For tre års siden var tallet 180, fortæller Flemming Agerskov Christensen.
Han og boligforeningen vil derfor meget gerne bygge mere på Fanø. En udvidelse af afdelingen på Nørby Pedersens Toft med 18 boliger kan let føres ud i livet, og i Sønderho kunne Ungdomsbo også bygge. Interessen fejler ikke noget. En lokal gruppe er ved at lave en liste over folk, der gerne vil have en lejebolig i Sønderho.
”Det kræver dog, at kommunen vil være villig til at stille grundkapital til rådighed. Vi mener, det kan betale sig,” siger Claus Peter Aanum og tænker blandt andet på øgede skatteindtægter.
”Det giver jo også arbejde til virksomhederne, når boligerne skal vedligeholdes,” påpeger direktøren.
De håber derfor, politikerne tænker på dette, når de skal lægge budget.
40-års jubilæet i afdeling 27 og på Fanø fejres med en stor fest den 31. juli.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Ungdomsbo

  • Den almennyttige boligforening Ungdomsbo har hovedsæde i Esbjerg
  • Den er Sydvestjyllands største, selvstændige boligforening med 4000 boliger
  • Organisatorisk ledes den af en organi­sationsbestyrelse på syv personer, der vælges af et repræsentantskab med tre til fem medlemmer fra hver af de 57 afdelings­bestyrelser
  • Formanden for organisations­bestyrelsen er Claus Peter Aanum
  • Direktør for Ungdomsbo er Flemming Agerskov Christensen
  • På Fanø har Ungdomsbo 156 boliger

Tags

Relaterede artikler

Top