Udeblevne danskere er en dyr omgang for Fanøs erhvervsliv

Her ses faldet i antallet af danske turister fra 2021 til 2022.

Antallet af gæster er næsten oppe på 2019-niveau, men danskerne, som plejer at bruge mange penge, har svigtet i år. Vi må tale Fanø op, siger Tilde Rudbeck

Dette er en udvidet artikel. Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

TURISME – Som man kan læse på side 2 har brugsen mærket en tydelig nedgang i omsætningen i år. Vi har set lidt på overnatningstallene for at se, om et lavt antal gæster er årsagen.
Det er ikke tilfældet. Ifølge Visit Denmark og Danmarks Statistik er der i år frem til 1. november registreret 828.629 overnatninger på Fanø mod 725.986 i samme periode i 2021, en flot fremgang. I normalåret 2019, før Corona, var der lidt flere i de 10 måneder, nemlig 838.687.
Dykker man ned i tallene, ses en vigtig forskel. Mens de tyske gæster i næsten fuldt omfang er vendt tilbage, måske også takket være en fantastisk august måned, så er antallet af danske overnatninger faldet fra 270.626 i 2021 til kun 181.789 i år. Julen kan redde noget, men næppe ret meget.
”Vi er glade for alle kunder, men de danske kunder køber bare mere,” konstaterer brugsuddeler Bent Kruse Madsen.

Tilde Rudbeck er formand for Nordby Handelsstandsforening, men her taler hun på egne vegne.

Tilde Rudbeck er formand for Nordby Handelsstandsforening, men her taler hun på egne vegne.

Vi har bedt Tilde Rudbeck, direktør for og indehaver af Rudbecks Café, kommentere på situationen. Hun understreger, at hun gør dette på egne vegne, ikke på Nordby Handelsstandsforening vegne:
”Vi har i 2022 holdt vores 2020 omsætning, hvilket er virkelig positivt, men pga. stigende udgifter og fødevarepriser har vi desværre ikke den ønskede avance og har derfor nu for 3. vinter i streg penge med på arbejde. Vi har kun overlevet Covid 19 og nu energikrisen, fordi vi kan leve af Claus’ løn om vinteren. Hvis ikke han havde et godt firma i Esbjerg, var der ingen Rudbecks på Fanø,” fortæller hun.

Kan ikke leve af de fastboende
”De lokale er virkelig gode til at støtte op om det lokale erhvervsliv, men vi kan på ingen måde leve udelukkende af de fastboende. Vi har brug for turisterne for at bevare øens meget fine og mangfoldige erhvervsliv. Vi har brug for at de fastboende forstår, hvor vigtigt det er, at vi har turisterne, så vi sammen taler vores ø op og sammen byder dem velkommen, også når der er for mange som sommeren. Det er seks uger om sommeren, hvor der er virkelig tryk på, resten af året kunne vi godt bruge flere gæster, specielt i hverdagene. Som øbo er jeg virkelig glad og stolt af at bo på en ø med så mange fine, eksklusive og specielle forretninger, og dem skal vi værne om. Jeg tror ikke der er mange fastboende, der har lyst til at bo på Fanø, hvis kun vi havde en brugs, en tank og måske et enkelt pizzeria. Det er øens mange små butikker, cafeer og hoteller, der skaber øliv.
Vi har brug for mere liv hele året, det bliver en lang sej proces, men vi arbejder målrettet mod målet som for os er en sund helårsforretning, der skaber arbejdspladser, liv og glæde til Fanø,” tilføjer hun.

Rindby-hotel ville være en hjælp
”En kæmpehjælp ville for eksempel være et løft af Rindby Strand. Jeg er opvokset i Rindby Strand, i første klitrække, og jeg elsker området. Rindby Strand fortjener udvikling og ikke afvikling. Tænk sig, at vi nu er så heldige, at en kæmpeinvestor har fået øje på vores lille perle mod vest. Tænk, hvis der kunne findes en fælles løsning i stedet for blot at kaste med mudder uden at sætte sig ordentligt ind i sagen. Jeg håber inderligt, at vi ikke skræmmer investorerne væk, men derimod arbejder os hen imod en fælles løsning for Rindby Strand. Vi er desværre ved at være kendte for ikke at ønske turister på Fanø på grund af et par enkelte Facebook-krigere og mediernes evige hungren efter ’click bait’, som derfor straks griber historien, så snart de ser nogen udtale sig negativt på de sociale medier. Lad os sammen tale Fanø op. Og nej, jeg syntes ikke, det er et 12 meter højt hotel, der er løsningen. Men som jeg forstår hele hotelsnakken, efter flere møder med folkene bag, er det heller ikke det, der er planen. De ønsker at skabe et smukt område med liv, med respekt for naturen. Det er jo trods alt naturen, der er vores alles største attraktiv.”
”Der vil blive bygget flot og naturskønt på områder, der i forvejen er bebygget og forfaldne.
Det ville betyde alverden for os små erhvervsdrivende, hvis der kan trækkes flere gæster til øen hele året, hvilket jeg er sikker på, at et så stort løft af Rindby Strand kan være behjælpelig med. Vi må sammen løfte i flok for at bevare vores unikke, smukke, natur ø og skabe liv i et tempo der gør at vi også kan bevare vores mangfoldige erhvervsliv,” slutter hun.
Hanne Thyssen, direktør for Danibo Feriehusudlejning, har fået indsigt i tal fra Nets, der understøtter, at indtægten fra turisterne er uundværlige for øen.
”Tallene viser, at 36 procent af alle kortbetalinger kommer fra lokale, 64 procent fra gæster udefra. I Esbjerg er det lige omvendt. Og kun 18 procent af restaurantbesøgene er lokale.”
Hun ved også fra sin forretning, hvor vigtige, danskerne er:
”Under Corona brugte mange sommerhusejere deres huse selv i mange uger, og de brugte masser af penge på Fanø. Nu er corona ovre, og ejerne benytter igen deres huse i et mere begrænset omfang, som tidligere. Sommerhusudlejningen er gået forrygende i 2022. Men vi skal gøre os klart, at Fanø har brug for udvikling også i overnatningssektoren, så vi kan skabe mere helårsturisme og dermed behov for helårsomsætning- og beskæftigelse for øens sårbare erhvervsliv. Og her vil jeg gerne pege på den unikke mulighed, vi har fået, hvor en storinvestor vil udvikle det Rindby, der blev bygget i 1960erne, og som i dag ser alt andet end kønt ud. Målet er et flot og bæredygtigt hotelbyggeri med wellness og så videre. Hvor investor også skal investere i den manglende infrastruktur med flot bytorv, nye bygninger til minisupermarked med bageri, små butikker, restaurant, café, meget gerne udvalg af Fanø produkter og en afdeling af Fanø Bryghus kunne være skønt.”
“Hvad er alternativet, hvis Fanø ikke formår at bære denne investor igennem? Centerområderne i centrum af Rindby Strand vil blive solgt på et tidspunkt. Campingplads og supermarked vil med al sandsynlighed blive revet ned og erstattet af sommerhuse eller ferierækkehuse. Størstedelen vil ikke leje ud og kun selv benytte i begrænset omfang, det skaber ikke helårsturisme- og nødvendig omsætning. Centrum af Rindby vil sygne hen og blive rent sommerhusområde. Det beriger ikke Fanø. Derfor skal vi være realistiske nu, hvor vi har chancen, tage ja-hatten på og skabe det nødvendige plangrundlag, der gør, at hotelinvestor kan gennemføre sine planer. Husk det er investor, der virkelig lægger hænderne på kogepladerne. Glædelig jul!”

Tekst: Finn Arne Hansen
Grafik: Tina Foldager

Tags ,

Relaterede artikler

Top