Stormfloden blev til en havnevasker

Vadehav møder politibil. Beredskabet får hjælp af frivillige, når vandstanden menes at nå 2,5 meter.

14. januar 2020 varslede beredskabet om vandstand, som skulle nå sit højdepunkt med 2,8 meter. Vi var på pletten

ALARM – Stormflod på vej! I Facebookgruppen Sejler Fanø Færgen lige nu? kunne man tirsdag aften den 14. januar følge med i situationens udvikling, da flere personer lagde små film og billeder op af ruskende blæst og skummende bølger samt løbende rapporterede om tingenes tilstand på havnen i både Nordby og på Esbjerg-siden.
Det tegnede til at blive en meget våd nat, og varslerne lød på stormflod og forhøjet vandstand på op til 2,8 meter samt lukkede højvandsporte i både Nordby og Sønderho. Da Fanø Postens redaktør i de dage klogeligt havde søgt mod varmere himmelstrøg, bad han juniorreporteren om at undersøge, hvor vildt det blev.

Porte var lige åbnet
Derfor stod undertegnede op klokken 4 nul nul og gik ned på havnen i regn og blæst med forventningen om at blive mødt af de lukkede porte. Portene tættest på færgelejet var dog lige blevet åbnet, da jeg nåede derned ved 04.30-tiden. Her var vandstanden også på sit højeste med 2,39 meter, hvilket betød, at det stod og plaskede lidt op ad Havnekioskens trappesten.

Beredskab og frivillige var mødt talstærkt frem på havnen i Nordby.

Beredskab, politi og frivillige var mødt talstærkt frem på havnen i Nordby.

Beredskabet var tilstede med indsatsleder Michael Thomsen og cirka 12 frivillige, som havde hjulpet til natten igennem, samt klimabil, landbetjent og politi fra fastlandet. Det frivillige beredskab bliver indkaldt, hver gang der varsles vandstand over 2,5 meter.
Det blev det dog heller ikke til i denne omgang, men de første passagerer til færgen onsdag morgen blev alligevel af landbetjenten på Facebook opfordret til at tage gummistøvler på, da både biler og fodgængere skulle gennem lidt vand for at komme ombord på færgen.
Stormflod nej, havnevasker ja.

SMS-varsel

Alle borgere kan tilmelde sig beredskabets SMS-varselsservice via Fanø Kommunes hjemmeside: Gå på fanoe.dk og vælg Borger/Byg og bolig/Beredskabet og udfyld tilmeldingsformularen.

Tekst og foto: Julie Frey

 

Tags

Relaterede artikler

Top