HUSPRISER – Feriehuse på Fanø tog et pænt prishop i 2015, og tendensen ventes at fortsætte i år.
De gennemsnitlige salgspriser pr. kvadratmeter for et sommerhus på Fanø steg således med 7,3 pct. sidste år, viser en særkørsel, som boligsiden Boliga.dk har udført for Fanø Posten.
Ifølge statistikken blev det gennemsnitlige sommerhus på Fanø handlet til en kvadratmeterpris på 18.949 kr. sidste år mod 17.656 kr. i 2014. Dermed har priserne igen sat kursen nordpå efter et par år med flad udvikling på Fanø.
Der er stadig et stykke til toppen i 2010, hvor kvadratmeterpriserne ifølge Boliga toppede på 19.716 kr., men spørger man Fanøs største ejendomsmægler er der er grund til fortsat optimisme – på den vestjyske måde.
”Der har været en mindre prisstigning for sommerhusene, og jeg forventer faktisk, at tendensen vil fortsætte i år,” siger ejendomsmægler og indehaver Erik Pedersen fra Nybolig Fanø Ejendomshandel.
”Vi har mærket i den senere tid, at der kommer flere og flere over og kigger, når vi har weekendvagter. Og vi ved jo også, at de ikke bruger 400 kr. på færgen først for at komme over og være useriøse.”
Dyre huse trækker op
Selvom ejendomsmæglere af natur er optimister, minder Erik Pedersen også om, at det måske er lige tidligt nok at trække champagnen op for sommerhusejerne på Fanø.
”Vi har solgt nogle enkelte af de helt dyre huse sidste år, og de kan jo trække meget op i gennemsnitsprisen,” påpeger mægleren.
Men generelt ser han positivt på både interessen og ikke mindst handlekraften hos køberne.
Køber til sig selv
”Det virker som om, at de fleste af købere har tænkt sig godt og grundigt om på forhånd. Og mange af de købere, der kommer i dag, vil primært bruge huset selv. De baserer ikke regnestykket på indtægter fra udlejning,” vurderer Erik Pedersen.
Han oplyser, at huse i prisklassen 1,3 til 1,8 mio. kr. er de mest populære. Det er primært midaldrende folk fra 40 år og opefter, der er i markedet, men mægleren ser ikke noget fast mønster i typen af huse, der efterspørges. Til gengæld deler han de interesserede ind i fire geografiske hovedgrupper:
Folk fra det gamle Ribe Amt, folk fra Trekantområdet, folk fra østkysten i Sønderjylland og endelig fynboer, der også fylder godt.
Sølvræve på rov
Når det gælder markedet for villaer og rækkehuse er udviklingen mere rolig på Fanø. Sidste år steg kvadratmeterpriserne 4,8 pct., men til gengæld banker en stærk kundegruppe stadig oftere på – de velhavende pensionister.
Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er Fanø hjemsted for de største frie formuer i Jylland, og tendensen forstærkes af flere tilflyttere med sølvstænk i både håret og tegnebogen.
Grafik: Tina Foldager