Landet rundt på traktor med kolonihavehus

Arne Pedersen i Rindby har fået sig et kolonihavehus på hjul, som den pensionerede Fanø-arkitekt Søren Wium har designet og hjulpet med at bygge

Hent hele artiklen som PDF her

LIVSKVALITET – Arne Pedersens tiny house var i begyndelsen af september på sin jomfrutur uden for Fanø. Turen, der gik til Rømø, tog i effektiv køretid to en halv time, men Arne Pedersen tog sig god tid til både stop og besøg undervejs. Og det er netop hans idé med at have et kolonihavehus på hjul med en åben traktor foran, der kun kører 30 kilometer i timen.

Arne Pedersen (på traktoren) og Søren Wium har sammen med en tredje kammerat til Arne bygget kolonihavehuset på hjul.

Arne Pedersen (på traktoren) og Søren Wium har sammen med en tredje kammerat til Arne bygget kolonihavehuset på hjul.

”Det er en sjov og billig måde at rejse rundt og se Danmark på. Jeg kan dufte høet. Og en masse bondemænd hilste på mig, da jeg kørte til og fra Rømø, når de kom kørende på deres traktor. Folk smiler og er glade. Du kommer i kontakt med en helt masse mennesker på en helt anden måde. Man oplever meget mere, end hvis man bare kørte i en campingvogn,” siger Arne Pedersen.
Vi sidder i vognen ved Fanø Fiskesø i Rindby, som Arne Pedersen ejer, men som han har forpagtet ud til Danibo, der driver den. Han står selv for Autocamperparkeringen, der ligger ved siden af fiskesøen.

Designet af Søren Wium
I vognen har vi selskab af den pensionerede Fanø-arkitekt Søren Wium, der har designet Arnes tiny house. Han har tidligere også tegnet og bygget et rullende mini-hus til sin kæreste, Jytte Grådal. Det hedder Jyttes tiny house. Det er bygget op over en kasseret skurvogn fra entreprenørfirmaet Frits Brinch og sønner.
Ideen til Arnes tiny house opstod en aften, da de to gamle venner sad og snakkede.
”Jeg sagde, at jeg godt kunne tænke mig at bygge sådan en at køre Danmark rundt i. Søren sagde så, at han godt ville hjælpe til, for han kunne godt tænke sig at bygge en helt fra bunden, så han kunne få prøvet nogle af sine ideer af,” siger Arne Pedersen.
Og sådan blev det. Arne Pedersen fik af en bekendt fra Mors foræret en trailer, som det 15 kvadratmeter store hus er blevet bygget op på. Det er ham selv, Søren Wium, der er også uddannet tømrer, og en tredje kammerat, der har bygget vognen. Det tog dem halvanden måned her i sommer at få den færdig.
”Temaet, da jeg byggede den, var mormors kolonihavehus. Det er den stil, den er bygget i,” siger Arne Pedersen.

Spisebordet, som Arne Pedersen her sidder ved, kan flyttes frem og tilbage i rummet.

Spisebordet, som Arne Pedersen her sidder ved, kan flyttes frem og tilbage i rummet.

 

 Meget af interiøret i det rullende kolonihavehus er genbrug.

Meget af interiøret i det rullende kolonihavehus er genbrug.

Det meste af interiøret er genbrug. Noget er inde fra den gamle Fanø Krogaard, og skabene er fra et gammelt sommerhus. Men rent teknisk er den topmoderne. Den har solceller på taget, der kan levere alt det strøm, der er brug for i sommerhalvåret. Det har kostet i alt 60.000 kroner at bygge den. Den dansk-producerede Bukh-traktor fra 1966, der skal trække vognen, står i 25.000 kroner.

Tur langs vestkysten
Næste gang, den skal ud at køre på landevejene, bliver til foråret. Arne Pedersen planlægger hen over sommeren at køre Danmark rundt, først langs vestkysten op til Skagen, så ned gennem Jylland til Ebeltoft, over til Sjælland, til Bornholm, tilbage via Sydhavsøerne til Jylland og hjem til Fanø. Hans datter, der til den tid er 10 år gammel, skal med noget af vejen.
Da Søren Wium først gik i gang med at tegne og bygge et tiny house, var det, fordi hans kæreste havde en idé om, at hun gerne ville bo enkelt og være fri for at eje et hus på en fast grund.
”Min idé med at designe tiny houses er, hvordan man kan simplificere en bolig og gøre et byggeri så enkelt og billigt som muligt. Det her er jo noget, der i de senere år i den grad er sået og blomstrer rundt omkring i hele den vestlige verden. Jeg tror, det er, fordi mennesker vil have fred og ro og leve et enkelt liv uden stress, og hvor de ikke skal arbejde altid,” siger Søren Wium.
Hvis andre end Arne Pedersen skulle få lyst til at få et tiny house, vil Søren Wium da ikke afvise, at han som arkitekt eller konsulent kan hjælpe til med at føre ideen ud i livet.

Tekst og foto:
Keld Nissen

Relaterede artikler

Top