Købmandspar vil tage en tænkepause efter konkursen

 

Fra 80-90 timers arbejde om ugen til ingenting. Ellen og Michael Roug fra Spar tager nu tænkepause

HANDELSLIV – Der er gået et par dage siden Spars konkurs. Vi sidder i Ellen og Michael Rougs hyggelige hus i Nordby og vender på deres opfordring situationen og deres fremtidsplaner.
”Det er så mærkeligt. For første gang i mit liv har jeg måttet ringe til a-kassen for at bede om dagpenge. Jeg har aldrig fået det før, og jeg har arbejdet, siden jeg var 17 år,” fortæller en psykisk udmattet 57-årige Ellen Roug, der drev Spar som en personligt ejet forretning.

Overskud på 0,8 mio. kroner
Det vigtigste, de gerne vil fortælle er, at kurator ikke havde hjemmel til at udtale, at de ikke betalte deres regninger.
”Forretningen kørte fint. Vi havde et overskud på 0,8 millioner kroner i 2018, altså en lille million, og vi var på vej til at skabe det samme resultat i år, og vi betalte alle leverandører,” fortæller Michael Roug.
”Men det er klart, at da alle konti blev lukket ved konkursen, så kunne vi selvfølgelig ikke betale nogen som helst,” tilføjer Ellen Roug.

Tunge overtræksrenter
Til gengæld var der tunge problemer med privatøkonomien, og når så der skal betales 18,75 procent i overtræksrenter i de svage måneder om vinteren, så har der ikke været penge til at afdrage på lånet, som blev optaget, da forretningen blev overtaget af Ellen i januar 2010 – desværre ikke som et anpartsselskab.
Når der ikke er overtræk, er kassekreditrenten på 7,5 procent.
”Vi har ikke kunnet afdrage siden 2015. Og da SuperBrugsen åbnede deres ny forretning, mistede vi en omsætning på 10 millioner kroner. Det gav et dyk i indtjeningen, men ved hjælp af omstillinger kom vi op på det samme reultat som før,” fortæller Ellen Roug, der selv indgav konkursbegæring på grund af de krav, hun blev mødt med vedrørende privatøkonomien.

Personlig konkurs
Siden maj har de forsøgt at finde løsninger, blandt andet med hjælp fra en finansmægler og en advokat, men det er ikke lykkedes.
Salg af et sommerhus i Arild Ferieby er også kuldsejlet. Ingen vil købe, mange vil sælge.
”Da jeg er personligt konkurs, er vores villa også en del af konkursboet,” konstaterer Ellen Roug og trækker opgivende på skuldrene.
Parret vil nu lidt væk fra øen, men de har ingen planer om at droppe ud af arbejdslivet. Og de noterer sig, at der sker mange spændende ting på dagligvareområdet på Fanø.

Sympati og blomster
”Der, hvor Spar-butikken ligger, skal der jo ikke laves ny lokalplan. Em discountkæde kan jo bare sætte en bulldozer på bygningerne og opføre en splinterny butik efter eget koncept på få måneder,” bemærker Michael Roug.
De fortæller i øvrigt, at det er strømmet ind med sympatitilkendegivelser blomster og tilbud om finansiering af en ny forretning.

Tavs sparekasse
Deres pengeinstitut, Fanø Sparekasse, ønsker ikke at kommentere situationen.
”Det strider mod vores pressepolitik at kommentere på enkeltsager. Og jeg vil heller ikke sige noget generelt om forholdet mellem os og vore erhvervskunder, da det nemt kan blive misforstået,” siger sparekasse­direktør Henning Balle.

Spar genåbner

Spar på Strandvejen genåbner den 5.  oktober med par fra Filskov bag roret

HANDELSLIV – Spar på Strandvejen i Nordby genåbner lørdag den 5. oktober klokken 10.
Bag genåbningen står Peter Junge og Charlotte Rødtness Junge fra Filskov ved Grindsted. Parret har drevet købmandsbutik i 14 år. Charlotte Rødtness Junge skal drive butikken på Fanø, mens Peter Junge forsat vil drive butikken i Filskov.
De er allerede begyndt at søge faste medarbejdere og ungarbejdere.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top