Ivar siger farvel til livsværket

Ivar Cenholt har drevet Nørby Kro siden 1992, men nu giver han nøglerne videre

RESTAURANTLIV – Kroejer Ivar J. Cenholt Nielsen, Nørby Kro, smider nu tøjlerne efter 36 år som forpagter og kroejer i restaurationsbranchen. Han giver 1. marts nøglerne til kroen videre til den tidligere havnekioskindehaver Thomas Element og hans bedre halvdel Anne Andreasen. De skal i første omgang forpagte kroen.
Og han glæder sig til det, selv om han stadig vil hjælpe de nye i gang. Nok er nok.

Fik fjernet tumor
Vi møder Ivar i hans rette element, hjørnebordet ved køkkendøren, iført sin obligatoriske hvide t-shirt.
Restauranten står knivskarpt, alt er i orden og klar til aftenens gæster.
Han begynder at fortælle. For oven i trangen til at gå på pension og rejse noget mere med fru Birgit, så er der en anden årsag til beslutningen:
”Jeg var i maj begyndt at hikke, fem dage i træk. Det kunne jo ikke passe. Jeg tog så til lægevagten i Esbjerg og kom til scanning på sygehuset. Det viste sig, at jeg havde en tumor på størrelse med en grapefrugt. Jeg blev hurtigt sendt på Vejle Sygehus, hvor de fjernede den og den ene nyre, som den var groet sammen med. Jeg slap for kemo og alt muligt andet. Jeg var rask igen. Det var fantastisk. Jeg fik en imponerende flot behandling,” fortæller han roligt.
Ivar Cenholt stammer fra ’Ojjer’ ved Aarhus, på rigsdansk Odder. Som fireårig kom han med sin familie til Boldesager ved Esbjerg. Som ung kom han i lære ved slagtermester Theilgaard, og i 1972 kom han til Fanø.

Lokket til Sønderho Kro
”Jeg blev lokket ned til Sønderho Kro og skulle være der i tre-fire måneder. Det blev fire sæsoner. Så tog jeg på Nordsøen, kom hjem og havde forskellige job, og i 1975 blev jeg forpagter på Danland. Der var jeg i 16 år. I 1983 købte vi det her, som var en ruin. Vi begyndte at restaurere og udvide, og i 1992 åbnede vi.”
Birgit, der i dag har vinhandel i Hovedgaden, ville så for 12 år siden hellige sig den.
”Hun var jo fantastisk. Hun havde klæbehjerne og kunne huske, hvor folk havde siddet, hvad de havde spist og drukket og så videre. Men nu skulle jeg klare mig uden hende. Og at få gode folk er svært, den afstand til færgen er nok til, at folk ikke gider gå herhen. Og det med at skabe sig et navn kan være svært. Sønderho Kro har sin 300-årige historie, og Fanø Krogaard har udsigten over vandet. Vi lå midt imellem. Vi besluttede så at blive steakhouse i 2018. Folk stod i kø og måtte nærmest stå op og spise i påsken. Og det er gået godt, sammen med lidt fisk,” fortæller han.

I 2018 blev Nørby Kro steakhouse, og der blev investeret i en stor salatbuffet. Steakkonceptet er blevet en succes.

I 2018 blev Nørby Kro steakhouse, og der blev investeret i en stor salatbuffet. Steakkonceptet er blevet en succes.

Filmglad musiker
Undervejs i hans liv som kroejer har der været mange spøjse episoder. Jerry Lee Lewis og Placido Domingo har for eksempel boet på kroen.
”Jerry Lee Lewis havde forlangt et tv og en dvd-afspiller, så vi var øen rundt for at lede efter sådan en. Men da han opdagede, vi havde en tv-kanal med alle de gamle film, vist nok TCM, fik kan slet ikke brug for afspilleren,” fortæller Ivar.
”Og Placido Domingo har stået her og sunget klokken to om natten, fordi Birgit havde opdaget, at han havde sprunget noget fra Sound of Music over ved en koncert i Esbjerg” griner han.
”Nu må vi så se, om jeg kan finde ud af at være pensionist. Men jeg har sparet en masse penge op, og jeg vil da gerne selv være med til at bruge dem. Jeg bliver nok ikke 100 år, men kan jeg blive 80, så får jeg forhåbentlig 10-12 gode år.”

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top