I barberens hus er der rum til sudoku i karnappen

Lonnie nyder at slappe af i himmelsengen ved vinduet ud til vejen.

Hans Peder og Lonnie Jepsen mødte hinanden for 56 år siden på Fanø. Hans Peder, der er fannik gennem 16 generationer læste til styrmand på navigationsskolen, hvor Lonnies søster læste til telegrafist. Hun introducerede parret for hinanden

Hent hele artiklen som PDF her

Hans Peder, der går under kaldenavnet H.P. og Lonnie har boet mange steder på Fanø. De sidste tyve år på Hovedgaden 49 i Nordby med Fanø Glaspusteri som nærmeste nabo. Nu er tiden moden til at flytte i noget mindre på øen.
”Vi har været så glade for at bo her på Hovedgaden, hvor der altid sker noget bare ved at kigge ud af vinduet, og så ligger det dejligt centralt med kun et splitsekund ned til færgen,” siger H.P. Gårdhaverne bag huset, den ene overdækket, bliver også flittigt brugt, så snart vejret tillader det.

Hans Peder Jepsen kan lide at pusle om sine planter i haven.

Hans Peder Jepsen kan lide at pusle om sine planter i haven.

Efter mange år på Sjælland fik parret i 1999 fat på huset ved lidt af en tilfældighed.
”Vi ledte efter et nyt sted herovre, og dengang var der i boligen en strikke- og souvenirbutik. Da vi så, hun havde ophørsudsalg, spurgte vi, om ejeren kunne være interesseret i at sælge, og det var hun heldigvis efter lidt betænkningstid,” siger Lonnie. Huset er kendt som barberens for her har været frisør- og barbersalon i to generationer.
”Den mest kendte frisør i huset var ’Krølle’ alias Svend Åge Hornum Hansen, der også spillede op til dans på sin violin,” siger H.P. og fortsætter:
”Til Fannikkerdagene bliver der altid danset folkedans og budt på en lille en foran vores hus, fordi ’Krølle’ bliver mindet med et musikstykke dedikeret til ham.”

 Parret har været glade for at bo i huset, men søger nu noget mindre.


Parret har været glade for at bo i huset, men søger nu noget mindre.

Husets arkitektoniske historie er helt unik. Det er bygget i 1914 af den i tiden eftertragtede Esbjerg arkitekt C.H. Clausen, der blandt andet har tegnet Esbjergs vandtårn og på Torvet Danske Bank.

Hans Peder og Lonnie Jepsen med C.H. Clausens originaltegninger, hvor målene var alen.

Hans Peder og Lonnie Jepsen med C.H. Clausens originaltegninger, hvor målene var alen.

”C.H. Clausen havde meget på hjerte, og på de velbevarede, gulnede originaltegninger står hans motto sort på hvidt med sirlig håndskrift: ”At bevare er skjønnere end at nedbryde,” fortæller H.P.

Hus med hygge og sjæl

De mange karnapper og franske døre sørger for masser af lys gennem hele huset, hvor Lonnie Jepsen ofte hygger sig med at lægge puslespil i spisestuen.

De mange karnapper og franske døre sørger for masser af lys gennem hele huset, hvor Lonnie Jepsen ofte hygger sig med at lægge puslespil i spisestuen.

Murstenshuset i to plan emmer af hygge og sjæl og er indrettet med høje træpaneler på væggene og stuk under loftet. Der er mange lysindfald i karnapperne og gennem de franske døre i de hyggelige stuer, hvor Lonnie ofte lægger puslespil med tusindvis af brikker.
Skibsmalerier på stuevægge vidner om, at her bor et par, der begge er ud af en slægt af søens folk. Parret har rejst meget gennem tiden og har også et hus i Spanien. Der er mange udenlandske kuriositeter hjembragt og brugt i indretningen. Blandt andet hænger en sortgylden thailandsk dukketeaterdanser i et hjørne, og på en hylde står en elefant fra Singapore.
Lonnie og H.P. opholder sig allermest i stuen, der tidligere husede ’Krølles’ gamle barbersalon med kolde øl i kælderen efter lukketid.

Her i denne stue står et pragteksemplar af en himmelseng. Den er i karnappen med udsigt til Hovedgaden.
”Børnebørnene elsker at tage sig en lille lur her, og jeg nyder også at løse både sudoku og kryds og tværs i himmelsengen,” siger Lonnie.
”Det er lidt vemodigt at sige farvel til et skønt hjem, som vi har elsket at bo i, men vi er klar til nye eventyr sammen her på Fanø,” slutter H.P.

Hovedgaden 49 i korte træk

  • Villaen er tegnet af Esbjerg-arkitekten C.H. Clausen (1866-1941) i 1913.
    C.H. Clausen har blandt andet tegnet Esbjerg bys vartegn Vandtårnet,
    Hotel Spangsbjerg og den Danske Bank på torvet i Esbjerg.
  • Clausens arkitektoniske interesse bærer præg af tidens omskiftende smag fra historicistisk til national­romantik, nybarok, nyklassicisme og endda funkis.
  • Skomagermester H.S. Sørensen i Nordby ser i 1912 en sommerbolig i avisen Politiken og beder C.H. Clausen tegne noget i samme stil, hvor der skulle være lokale til værksted eller butik i det nordøstlige hjørne ud mod Hovedgaden.
  • Originaltegningerne af huset viser, at C.H. Clausen benyttede sig af den gammeldags måleenhed alen. Og med sin sirlige skrift har han på tegningen skrevet sit motto: ”At bevare er skjønnere end at nedbryde”
  • I 40’erne og 50’erne var der gennem to generationer Hornum-Hansen barbersalon i huset.
    Den yngste generation, kendt som ’Krølle’, var en populær violinspiller, der spillede op til dans overalt på øen og ikke mindst til Fannikerdagene, hvor han hvert år til denne event mindes med dans og en lille én foran huset i Hovedgaden 49.

Huset sælges af Nybolig Fanø i Nordby.

 Hans Peder ved den udendørs grill i baghaven.


Hans Peder ved den udendørs grill i baghaven.

Tekst og foto: Tatjana Johnsson

Tags ,

Relaterede artikler

Top