Frivillig på rejse med Røde Kors til Malawi

Grethe Laulund lærte af sin rejse til Malawi, at hjælp til selvhjælp virkelig dur.

Grethe Laulund er aktiv i Røde Kors og fik chancen for  at besøge Malawi for at fortælle om organisationens arbejde

NØDHJÆLP – Af og til fører det mere med sig at være frivillig, end man lige tror. Tag nu for eksempel Grethe Laulund fra Nordby, der ikke kun er aktiv indenfor folkemusik, men også Røde Kors.
Takket været lidt hurtighed på aftrækkeren og måske den rigtige profil har hun sammen med 10 andre frivillige fra hele Danmark været i Malawi i Afrika, verdens femte-fattigste land med 18 millioner fortrinsvis kristne indbyggere, for at se, hvordan Røde Kors griber nødhjælp an. Med var også to rejseledere.

Hjælp til selvhjælp

”Vi forpligtede os kun til at fortælle om det bagefter, og jeg kommer gerne ud i foreninger og fortæller,” fortæller Grethe Laulund, der fik en kæmpeoplevelse ud af rejsen.
Røde Kors fokuserer i Malawi på katastrofehjælp, for eksempel efter store orkaner, hjælp til selvhjælp, at skabe socialt liv i landsbyerne, at lære borgerne om hygiejne og at sikre pigerne skolegang.
”Grundskolen er gratis indtil 8. klasse, så det er ikke problemet. Men når pigerne begynder at menstruere, bliver de drillet og hånet og holder sig så hjemme fra skole” fortæller hun.
Af den grund er der iværksat en produktion af bind, der kan vaskes og genbruges. De sælges billigt for cirka 10 kroner til familierne.
”Det har haft en kæmpestor betydning. Nu svarer pigerne bare igen, hvis drengene driller, har mindre fravær og får bedre karakterer,” fortæller Grethe Laulund, der som sin mand er tilflytter fra Funder ved Silkeborg.

Bedre hygiejne

I Malawi så hun også, hvordan man i en landsby havde fået indrettet udendørs toiletter og havde lært indbyggerne at vaske hænder i stedet for bare at gå ud i bushen for at forrette deres nødtørft.
”De var meget stolte, for efter kort tid var det slut med kolera og diarré,” fortæller hun.
Et andet projekt, de så på, var en landsby, der var smadret af en orkan og de oversvømmelser, den forårsagede. Her valgte landsbyens leder at flytte landsbyen op på et bjergplateau.
”Sådan er det dernede. Høvdingen bestemmer, og det indretter man sig efter. Man ønsker ikke at stå udenfor fællesskabet,” forklarer hun.
Flytningen skete på den måde, at folk selv måtte hente byggematerialer fra deres sammenstyrtede hus derop og så bygge ud fra det. Enlige mødre med børn fik dog halvfærdige huse.

Nyt vandsystem

Et andet sted besluttede man at hente vand ned fra et bjerg i et sindrigt system over en vandtank, der stod på et andet, lavereliggende bjerg. På den måde slipper landsbyboerne for lange vandringer efter vand.
Og hvad har turen så lært hende?
”At hjælp til selvhjælp dur. Så det arbejde, der laves i Røde Kors-butikker, hjælper virkelig!”

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top